LITERATURA
Cultura 04/07/2011

La Institució de les Lletres Catalanes no desapareix

L'acord entre la Generalitat de Catalunya i la Institució de les Lletres Catalanes posa les bases per avançar cap a una modernització important de l'organisme i el seu rellançament, ara que el 2012 se celebraran 75 anys de la seva creació i 25 de seva refundació

Redacció
2 min

BARCELONAReunit dijous, 30 de juny, en sessió ordinària, el consell assessor de la ILC va ser informat per l’honorable Ferran Mascarell, conseller de Cultura, i per Xavier Solà, secretari general del departament, del curs que seguirà l’avantprojecte de l’anomenada llei òmnibus. En el cas concret de la ILC, l’avantprojecte recollirà fonamentalment la modificació de la llei de creació de l’entitat, de 1987, modificació que havia sigut debatuda i aprovada pel mateix consell fa uns mesos i que ha sigut llargament reivindicada pel sector de les lletres.

Segons la nova llei, la ILC conserva la seva naturalesa d’organisme autònom adscrit al departament de Cultura. Com es pot veure en els dos primers articles del projecte, reproduïts en annex, se’n modifiquen les funcions per adequar-les a l’evolució del teixit institucional català i a la transformació de la societat, de manera que se’n reforça el caràcter transversal i la capacitat d’interlocució amb els agents públics i privats implicats en el fet literari. S’actualitza la composició dels seus òrgans de govern i es reforça el paper del degà, càrrec honorífic que recau en un escriptor reconegut. La missió de la ILC a l’hora de vetllar pel prestigi dels escriptors catalans viurà un moment de dignificació institucional a través de la presentació davant el Parlament de Catalunya, com a mínim una vegada per legislatura, d’un dictamen sobre la presència pública de la literatura i el reconeixement social de les lletres catalanes.

El degà de la institució, Francesc Parcerisas, va agrair la bona disposició al diàleg de totes les parts implicades, gràcies a la qual s’han superat les temences derivades de l’avantprojecte de l’anomenada llei òmnibus. L'acord posa les bases per avançar cap a una modernització important de la ILC i el seu rellançament, ara que el 2012 se celebraran 75 anys de la seva creació i 25 de la seva refundació.

stats