Cinema
Cultura 03/09/2014

Isona Passola: "He buscat desesperadament gent que expliqui bé el no a la independència i no n'he trobat"

La directora de 'L'endemà' assegura que ha fet un documental pensant "en la gent que no està d'acord amb mi"

Ara
2 min

BarcelonaIsona Passola ha presentat aquest dimecres el documental sobre la independència 'L'endemà', que s'estrenarà divendres. La directora ha explicat que després d'explorar la confrontació entre Espanya i Catalunya al seu documental anterior, 'Cataluña-Espanya', ara el seu objectiu és "donar arguments per al sí". "Tinc molt clar que l'única solució per al conflicte de Catalunya i Espanya és que Catalunya sigui un estat propi", ha dit Passola. "Però 'L'endemà' està fet pensant en la gent que no està d'acord amb mi", ha afegit.

Passola també es desmarca de "l'independentisme fonamentalista", amb el qual confessa que no combrega: "És un independentisme que parla des de les ferides, no el comparteixo. Si val la pena fer un país nou és per formar part d'aquells països que han fet una societat més justa".

La directora i productora del film afirma que ha buscat "desesperadament gent que expliqui bé el no a la independència", però que no n'ha trobat. "Em moria de ganes que algú expliqués raonadament per què no podem votar, però els que no volen que és voti no tenen arguments", ha sentenciat Passola.

'L'endemà' alterna entrevistes amb experts amb escenes dramatitzades que interpreten dos actors i dues actrius. Dos dels intèrprets escenifiquen al llarg de la pel·lícula una ruptura de parella que serveix de metàfora del conflicte entre Espanya i Catalunya. "La meva experiència és que els documentals han de tenir estructura dramàtica. Quan les opinions s'expressen a través de personatges arriben millor", ha dit Passola. La majoria d'entrevistes i escenes dramatitzades transcorren en un gran espai industrial. "És la gran metàfora de la pel·lícula, la fàbrica on es construeix el país i que es va omplint d'arguments".

'L'endemà' s'estrenarà amb 55 còpies a tot Catalunya. "És la primera vegada que no m'he hagut de barallar perquè els distribuïdors vegin la pel·lícula, al contrari, me l'han demanat". Després de la primera distribució comercial, la directora preveu realitzar "més de 100 bolos" per cineclubs i petites sales de cinema.

stats