Cultura 21/04/2018

Javier Marías i Luis Bagué Quílez, premis de la crítica espanyola

La crítica catalana no assisteix a l'anunci dels guardons en senyal de protesta

L.s.
2 min
Javier Marías

BarcelonaEl novel·lista Javier Marías per 'Berta Isla' i el poeta català Luis Bagué Quílez per 'Clima mediterráneo' han sigut guardonats avui amb els Premis de la Crítica que atorga anualment l'Associació Espanyola de Crítics Literaris (AECL) als millors llibres de narrativa i poesia. Els premiats en llengua catalana han sigut Maria Guasch i Zoraida Burgos. En llengua gallega els guardonats han sigut Emma Pereira i Lupe Gómez, i en euskera Aingeru Epaltza i Luis Garde.

Segons el jurat, 'Berta Isla' és una "novel·la de gran altura en el context de la narrativa europea i suposa una continuació de l'arc obert en 'Tu rostro mañana', de la qual hereta alguns personatges".

Pozuelo ha afegit que la novel·la de Marías "se serveix del gènere de l'espionatge per fer baixar el lector a les profunditats de la condició humana i amb el seu original estil combina reflexió i acció, al qual afegeix moments lírics per entrar en grans assumptes universals com l'amor, els secrets, la impenetrabilitat de l'altre o la falta d'ètica de les clavegueres de l'Estat". L'escriptor i acadèmic Javier Marías (Madrid, 1951) estava situat al capdavant dels favorits d'aquest any per a un guardó que ja va aconseguir el 1992 amb 'Corazón tan blanco'.

El premi de poesia en llengua castellana per a Luis Bagué Quílez mostra una obra que camina entre el que és políticament incorrecte amb referents de pintures rupestres, les xarxes socials, Velázquez, el Quixot, el toro d'Osborne i l'alta velocitat, i inclou una visió reflexiva i escèptica del món.

Per primer cop els representants de la crítica catalana han declinat assistir a la reunió anual en què l'Associació Espanyola de Crítics Literaris anuncia els premis, "com a mostra d'enèrgica protesta per la falta de llibertat d'expressió a tot l'Estat i per reivindicar el compromís de l'escriptura amb aquestes llibertats".

stats