Joan Ollé descarta portar el cas de l'Institut del Teatre a la justícia

El dramaturg, que ha inaugurat un espai privat d'assaig, diu que ha sigut víctima d'un "linxament públic"

ARA
3 min
El director teatral i dramaturg Joan Ollé

BarcelonaEl dramaturg i director de teatre Joan Ollé ha explicat aquest dijous que descarta portar el cas de l'Institut del Teatre a la justícia. Segons recull l'ACN, Ollé creu que ha sigut víctima d'un "linxament públic" i ha negat que mai hagi mantingut una relació sentimental o sexual amb cap alumne "ni donat cap paper a canvi de cap favor". Ollé s'ha decidit a parlar perquè el "linxament públic" del qual diu ser víctima "no es torni a produir mai més", i ha demanat que si mai algú se sent agreujat "canalitzi les seves denúncies pels canals previstos".

El dramaturg ha convocat la premsa per la presentació d'un local al carrer Canuda (Espai Canuda 26) des d'on vol "promoure les arts escèniques i les humanitats". A l'acte hi han assistit amics del creador, com Joan Manuel Serrat, Jordi Coca, la diputada de Ciutadans Anna Grau i l'advocat Xavier Melero. La convocatòria s'ha convertit en una declaració pública per defensar-se de les acusacions. Ollé ha sostingut que "no hi ha cas ni causa" i ha relatat la seva versió dels resultats de la investigació interna de què ha sigut objecte a l'Institut del Teatre arran del reportatge d'investigació publicat el febrer passat per l'ARA i de la denúncia formal de set alumnes contra la seva persona.

El febrer passat, l'ARA va publicar un reportatge d'investigació que destapava una vintena de casos d’assetjament i abusos a alumnes de l’Institut del Teatre per part de diversos professors, un dels quals era Joan Ollé. Arran de la publicació, l'Institut del Teatre va activar una comissió que va fer una investigació interna. Amb les denúncies rebudes, la comissió va concloure que Ollé havia tingut "conductes inapropiades" que van generar "malestar i sensació de menysteniment" en gran part de l'alumnat per "les expressions i els comentaris verbals", que eren "susceptibles de ser percebuts amb connotació sexual". Amb les conclusions de la comissió, l'Institut del Teatre va portar el cas del professor Boris Dausà –i els que se'n derivin– a la Fiscalia per assetjament sexual. Per protocol, la comissió només va poder analitzar els fets que afectaven els alumnes que estaven cursant els estudis a l'Institut del Teatre o que fes un any que haguessin acabat, però va rebre denúncies d'exalumnes de més temps enrere. Tots aquests casos, que afecten tretze docents, estan ara en mans dels serveis jurídics de la Diputació de Barcelona, que està estudiant si els porta a Fiscalia.

Ollé diu haver comès un "error greu" al beure alcohol a les classes

"Es considera que el meu comportament no presenta prou indicis per considerar-lo assetjament sexual. La Diputació no va difondre-ho, però se'm van aixecar les mesures cautelars abans de l'estiu", ha relatat Ollé. L'únic en què el director teatral ha admès haver comès un "error greu" és en haver begut a les seves classes. "Això va contra la normativa, i jo m'he begut més d'un whisky amb Vichy. He comès la falta per haver entrat una beguda alcohòlica a classe", ha afirmat, abans de matisar que "beure no vol dir estar borratxo". Per això "acceptaria una sanció administrativa", ha dit. A més, ha anunciat que va deixar de beure l'hivern passat.

Preguntat per si té intenció d'acudir als tribunals, Ollé ha dit que ell i el seu "amic i advocat" Xavier Melero han decidit que no. També ha avançat que l'any vinent publicarà un llibre amb les reflexions sobre tot el que ha passat aquest any. També ha anunciat que la setmana que ve presentarà una queixa formal al Col·legi de Periodistes de Catalunya contra els autors del reportatge de l'ARA i també contra un periodista del diari digital El Nacional.

stats