Música
Cultura 05/10/2016

Jordi Savall impulsa dos projectes per acostar la música a presons i hospitals i desenvolupar el talent dels refugiats

'Músiques per la vida i la dignitat dels refugiats' té el suport del programa europeu Refugee Integration Projects

Xavier Cervantes
2 min
Jordi Savall al Museu de la Música, durant la presentació del cicle 'El so original'

BarcelonaA més d'una intensa activitat musical arreu del món, Jordi Savall té en marxa dos projectes socials que es concreten en "accions molt concretes". Un és 'El somni d'Orfeu', un cicle de música a hospitals i presons de Barcelona que compta amb la col·laboració de l'Ajuntament de Barcelona. "És una activitat que es repetirà cada any i amb la qual ens acostem a persones que no poden venir a les sales de concerts", ha explicat Savall aquest dimecres al Museu de la Música, durant la presentació de la temporada de música antiga de L'Auditori.

'El somni d'Orfeu' arribarà a centres com els hospitals de Sant Pau, Sant Joan de Déu i el Clínic, al Centre Penitenciari de Dones de Barcelona i al centre educatiu Can Llupià. En aquests concerts participaran Savall, Ferran Savall i Pedro Estevan, l'Ensemble 3MA amb Driss el Maloumi, Ballaké Sissoko i Rajery, a més d'altres músics d'Armènia i Turquia.

La segona iniciativa és 'Orpheus XXI', un projecte intercultural a favor dels immigrants i refugiats que mostrin talent per tocar instruments. Podran treballar per grups, dirigits per músics professionals, i amb el temps participaran en concerts a escoles. Un any més tard es crearà una orquestra conjunta "per fer una campanya i donar a conèixer el que poden aquest joves”, ha explicat Savall. "El més important és que no els farem tocar la nostra música sinó la seva, amb els seus instruments i maneres, perquè estiguin orgullosos i puguin mostrar la seva cultura”.

'Orpheus XXI' té el suport del programa Refugee Integration Projects de l'agència europea EACEA. Per aquesta convocatòria a favor dels immigrants i els refugiats a Europa s'han seleccionat dotze projectes de 280 peticions.

Pel que fa als tres concerts del cicle ‘El so original’, el 18 d’octubre tindrà lloc el primer a la sala Pau Casals de L’Auditori de Barcelona. El programa, titulat 'Els elements: tempestes, temporals & festes marines’, és un homenatge a la Terra, amb obres de Marin Marais, Georg Philipp Teleman i Jean-Philippe Rameau, entre d'altres.

El segon concert serà el 22 de desembre a les Drassanes Reials i servirà per homenatjar el compositor barroc Heinrich Isaac. Finalment, el 8 d'abril del 2017 L'Auditori acollirà 'L’harmonia de les nacions' que recollirà les músiques més representatives i populars de l’antiga Venècia, l’Anglaterra elisabetiana, l’Alemanya protestant, la França de Lluís XIII i l’Espanya del segle d’Or.

stats