Cultura 08/06/2021

José Fariña Ferreño, el colpista que conserva la medalla de l'Ajuntament de Barcelona

El consistori va retirar diverses medalles el 2019 però es va deixar aquesta, segons el diari digital Tot Barcelona

ARA
2 min
Franco al seu despatx amb una foto de Hitler

José Fariña Ferrrero, molt pròxim a Franco, director general del Banco de Crédito Local del 1938 al 1968 i que va exercir un paper destacat en la repressió franquista, conserva la més alta distinció que atorga l'Ajuntament de Barcelona, segons publica avui el diari digital Tot Barcelona. El consistori va revocar l'any 2019 diverses medalles que s'havien atorgat durant la dictadura però aquesta els va passar per alt.

Fariña Ferrero va tenir un paper destacat en el cop d'estat del 1936. Segons el llibre Entre la propaganda y el espionaje: la Delegación Especial para la Información de Residentes en Territorio Liberado en la España de la Guerra Civil (1936-1939), de Dolores Ruíz-Berdum, Allberto Gomis Blanco i Antonio Gonzáles Bueno, Fariña va impulsar l'organització de Delegación de Información de Residentes en Madrid (DIDREM). Aquesta organització estava formada per personal voluntari que recollia informació sobre persones que eren a Madrid i, posteriorment, en altres territoris que anaven ocupant els colpistes, amb objectius repressors durant i després de la guerra. Actuava de manera ràpida i eficaç i va arribar a elaborar 1.200.000 fitxes.

A la Gaceta Municipal de Barcelona del 20 de febrer del 1968, segons Tot Barcelona, es recull “otorgar la Medalla de la Ciudad, en su categoría de oro, al excelentísimo señor don José Fariña Farreño —el cognom apareix amb a, però totes les referències documentals trobades apareixen com a Ferreño—, Director Gerente del Banco de Crédito Local de España, por los méritos contraídos con la Ciudad a través de los años, y que han culminado en su eficaz ayuda personal a la celebración en Barcelona del IV Congreso hispano-luso-americano-filipino de Municipios”.

El consistori tornarà a revisar la llista de distincions per detectar si hi ha més casos.

stats