Arts escèniques
Cultura 23/09/2021

Juan Diego Botto, Premio Nacional de teatre

El jurat valora el seu "profund i permanent compromís amb l'escena"

ARA
2 min
Juan Diego Botto a l'escenari

BarcelonaL'actor i director Juan Diego Botto (Buenos Aires, 1975) ha estat guardonat amb el Premio Nacional de teatre del ministeri de Cultura. El jurat ha valorat el seu "profund i permanent compromís amb l'escena" i la seva capacitat per "arribar al gran públic a través d'un llenguatge clar i senzill però carregat de poesia". El premi està dotat amb 30.000 euros. Botto ha participat en més de 40 llargmetratges i més de 10 obres de teatre. A més, és autor de diferents obres de teatre. Per Un trozo invisible de este mundo, cinc monòlegs sobre la immigració i l'exili que es van poder veure al Lliure, va rebre el premi Max al millor actor i al millor autor revelació. També ha publicat el llibre Invisibles.

El compromís de Botto s'ha confirmat, segons el jurat, amb l’espectacle Una noche sin luna, que ha escrit i protagonitza i que mostra no només el Lorca poeta sinó també l'home compromès i valent que no s'amagava. "Ha demostrat la seva naturalesa d'home de teatre integral com a dramaturg i intèrpret, així com la vigència del discurs lorquià en l'actualitat", assegura en un comunicat el jurat.

Botto té una llarga carrera cinematogràfica amb pel·lícules com Martín (Hache), del director Adolfo Aristarain; Silencio roto, de Montxo Armendáriz; Plenilunio, d'Imanol Uribe; Asfalto, de Daniel Calparsoro, i Vete de mí, de Víctor García León. Ha treballat també amb directors internacionals en films com Passos de ball, dirigida per John Malkovich i protagonitzada per Javier Bardem; Bordertown, de Gregory Nava, protagonitzada per Jennifer Lopez, i La dona de l'anarquista, de Marie Noëlle i Peter Sehr.

El 2005 va dirigir l'obra de teatre El privilegio de ser perro, escrita per ell mateix. El desembre del 2008 va estrenar Hamlet, dirigida i protagonitzada per ell, juntament amb José Coronado, Marta Etura i Nieve de Medina, entre d'altres. També és autor de les obres de teatre Despertares y celebraciones, dirigida per Cristina Rota, i La última noche de la peste, dirigida per Víctor García León.

stats