Cultura 07/10/2019

Juan Madrid guanya el XV Premi Pepe Carvalho

El jurat ha destacat el compromís "literari, polític i ètic" de l'escriptor

Ara
1 min
Juan Madrid guanya el XV Premi Pepe Carvalho

BarcelonaL'escriptor Juan Madrid ha guanyat el XV Premi Pepe Carvalho. El jurat ha destacat "el compromís literari, polític i ètic de Juan Madrid, escriptor, periodista i guionista tant de cinema com de televisió i traduït a més de setze llengües. Un autor que utilitza el gènere negre per explicar què passa als carrers de la ciutat, com es narren a si mateixos els personatges que hi viuen. La seva ràbia, l'esperança, la bona o mala sort, la injustícia, els codis morals de vencedors i vençuts que Juan Madrid agita a les seves novel·les per també explicar-nos la història del nostre dia a dia".

La decisió del jurat, format per Carlos Zanón com a president, Antonio Iturbe, Marta Sanz, Xon Pagès, Daniel Vázquez Sallés i Sergio Vila-Sanjuan com a vocals, ha sigut unànime. El jurat també ha destacat que Madrid és un dels fundadors de la novel·la negra espanyola i que publica des del principi de la dècada dels 80 del segle passat. "Amb un estil sec, de boxejador precís i directe, atent al ritme, al llenguatge del carrer, adapta camaleònicament les característiques retòriques del hardboiled nord-americà als problemes específics de la nostra història en comú", detalla el jurat.

Juan Madrid (Màlaga, 1947) va ser redactor de la revista Cambio 16 des del 1974. També ha sigut guionista de televisió i cinema i ha publicat una quarantena de llibres. Algunes de les seves novel·les, com Días contados i Tánger, s'han portat al cinema.

stats