Cultura 03/07/2019

'El cartógrafo', de Juan Mayorga, arriba a Barcelona

El dramaturg torna a Barcelona dins el Grec amb una història sobre els estralls de l'Holocaust

Ara
2 min
Blanca Portillo i José Luis García-Pérez a 'El cartógrafo'

BarcelonaLa lluita contra l'oblit del passat és el tema central d''El cartógrafo', l'obra de Juan Mayorga que arriba aquest dimecres al Teatre Goya dins el festival Grec, tres anys després de l'estrena a Madrid. A 'El cartógrafo' Blanca Portillo i José Luis García-Pérez interpreten una dotzena de personatges, a través dels quals relaten la història del gueto de Varsòvia. En aquesta obra Juan Mayorga fusiona el passat i el present, i reivindica la importància de la memòria col·lectiva. "La nostra voluntat és combatre l'oblit, que no sigui la mort qui digui l'última paraula", afirma l'autor i també director del muntatge.

L'origen d''El cartógrafo' es remunta a un viatge que Mayorga va fer a la capital polonesa l'any 2008, on va intentar localitzar en un mapa turístic certs indrets del gueto jueu que s'havien fotografiat durant els anys 40. Com que no hi apareixien, el dramaturg va decidir recuperar-ne la memòria amb la creació del text teatral, en què la protagonista, interpretada per Blanca Portillo, busca un antic mapa fet per un cartògraf que va viure durant els anys del gueto i la seva neta. La cerca acaba abocant la protagonista a una cerca de si mateixa, que alhora es relaciona amb altres històries que s'hi connecten.

Amb només dos intèrprets damunt l'escenari, i una escenografia i un vestuari senzills, Mayorga relata dues històries en paral·lel que parlen de la violència de l'Holocaust: la cerca del personatge de Blanca Portillo i la del cartògraf. Tot i així, el dramaturg és exigent amb el públic i li demana que interpreti les històries: "Mayorga no pretén que volis a un món imaginari i fantàstic, sinó que pensis i utilitzis les teves eines, que imaginis tot el que no es veu en la funció, com als mapes", afirma Blanca Portillo.

'El cartógrafo' és també una obra que convida els espectadors a reflexionar sobre la seva història particular. "Ells es converteixen en els amos de la funció, cadascú de la seva Varsòvia i del seu repte", explica Portillo. "Nosaltres intentarem oferir allò que constitueix el teatre que estimem: acció, emoció, poesia i pensament, i tant de bo també dibuixar en la memòria de cada espectador el mapa de la seva pròpia vida", conclou Mayorga.

stats