Política Cultural
Cultura 18/07/2022

L'Ajuntament de Barcelona llança una moneda per consumir cultura

A partir de l'1 de setembre es posaran en circulació 200.000 euros

ARA
2 min
Una noia a l'exposició de la Fundació Joan Miró

BarcelonaEl REC (recurs econòmic ciutadà) Cultural és la nova moneda que començarà a circular a partir de l'1 de setembre a Barcelona. En concret, en una primera prova pilot, la moneda es podrà fer servir a Sants i el Poble-sec. De moment, es posaran en circulació 200.000 euros i el REC es podrà utilitzar en centres cívics, botigues, espais de formació, sales de concerts i museus dels dos barris barcelonins. Al voltant de 500 famílies beneficiàries de serveis socials de Sants i Poble-sec rebran el xec de 200 RECs. Qui ho vulgui també es podrà donar d'alta a l'aplicació REC Barcelona i podrà bescanviar euros a RECs Culturals i obtenir un 50% més per gastar en cultura (per exemple, si es bescanvien 10 euros, es rebran 15 RECs culturals). Entre les entitats que s'hi han adherit hi ha el castell de Montjuïc, el CaixaForum, el Museu Etnològic, la Fundació Joan Miró, el MNAC, les llibreries La Carbonera, Mamut, La Deskomunal o La Inexplicable i sales de concert com Sinestesia o Meteora.

La previsió és aconseguir la participació de 1.000 ciutadans. La moneda es podrà fer servir a Sants i el Poble-Sec, però la podrà fer servir qualsevol ciutadà. La responsable de l’àrea de Drets Socials, Justícia Global, Feminisme i LGTBI, Laura Pérez, ha reivindicat la “democratització de l’accés a la cultura” i ha destacat que l’eina permetrà recollir dades sobre el consum cultural que permetran a l’Ajuntament de Barcelona facilitar el coneixement.

El REC es va fer servir per primera vegada el 2018 però no era per a consum cultural sinó que anava destinada a beneficiaris d'una renda bàsica mensual que podien gastar la moneda en el comerç local. El desembre del 2020 i el maig del 2022 es van fer altres campanyes i es va comprovar, segons el consistori, que aquest tipus d'iniciatives generen riquesa local i asseguren que els diners es queden i circulen als barris.

stats