Cultura 05/07/2016

El jutjat d'Osca rebutja l'últim recurs de la Generalitat per evitar el trasllat de les obres d'art en litigi

La Generalitat haurà de comunicar al govern de l'Aragó el 20 de juliol com a molt tard com lliurarà les obres del monestir de Sixena que es conserven al Museu de Lleida i al Museu Nacional d'Art de Catalunya

Acn
2 min
La sala del MNAC on hi ha els murals de Sixena. Els objectes es troben a les reserves del museu

LleidaEl jutjat de primera instància i instrucció número 1 d'Osca ha desestimat el recurs de revisió presentat per la Generalitat contra el decret del mateix jutjat que fixa el 25 de juliol com a data per al trasllat provisional a l'Aragó de les 97 obres d'art del monestir de Sixena en litigi que es troben al Museu de Lleida i al Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC).

El trasllat provisional de les obres sembla, doncs, més a prop que mai, ja que aquest era l'últim recurs que quedava per resoldre per evitar-lo, després que la setmana passada el Tribunal Constitucional rebutgés l'incident d'execució presentat per la Generalitat per aturar el trasllat. La interlocutòria emesa aquest dimarts pel jutjat d'Osca ordena també a la Generalitat que comuniqui al govern de l'Aragó amb prou antelació, "com a molt tard el 20 de juliol", "com procediran al trasllat dels béns i a quina hora arribaran al lloc assignat per poder adoptar les mesures necessàries".

L'advocat de l'Ajuntament de Vilanova de Sixena, Jorge Español, no descarta, si la Generalitat no presenta aquest pla d'actuació el dia 20, demanar ajuda a la Brigada de Patrimoni Històric de la Policia Judicial per demanar l'execució de la sentència.

En el recurs ara rebutjat, la Generalitat insistia en la vulneració de les competències de la Generalitat en matèria de patrimoni. A més, es detallava que els béns ja es troben des de fa dècades custodiats per una administració pública i que no hi ha cap raó que impedeixi que es mantingui aquesta custòdia fins a la resolució definitiva del litigi.

En l'escrit desestimat pel jutjat d'Osca, la Generalitat afirmava que "resulta incomprensible la mesura acordada per aquest jutjat de traslladar les peces a un immoble privat no protegit i custodiat per terceres persones alienes a aquest litigi, sense esperar el resultat de les resolucions judicials". També s'afegia que "l'entrega precipitada dels béns podria tenir efectes perniciosos en fer inviable el reconeixement a favor de la Generalitat que en el seu dia pogués determinar un tribunal superior", ja que, com sempre s'ha defensat des de Catalunya, la resolució no es pot considerar ferma fins que no es resolgui el recurs presentat a l'Audiència d'Osca contra la nul·litat de les vendes establerta pel jutjat d'Osca. A més, la decisió que prengui l'Audiència d'Osca, que fa referència al trasllat definitiu, encara es podria recórrer al Suprem.

stats