Cultura 10/07/2017

L'Arxiu Comarcal de l'Urgell custodiarà el fons documental del poeta Anton Sala-Cornadó

La família de l'escriptor nascut a Tàrrega ha donat el material per a la seva preservació, entre el qual hi ha manuscrits, cartes i fotografies

Acn
2 min
L'Arxiu Comarcal de l'Urgell custodiarà el fons documental del poeta Anton Sala-Cornadó

TàrregaL'Arxiu Comarcal de l'Urgell custodia des d'aquesta setmana el fons documental personal del poeta Anton Sala-Cornadó (Tàrrega 1929 - Barcelona 2011). La família de l'escriptor targarí ha donat aquesta documentació perquè, una vegada catalogada, es posi a l'abast del públic. El fons consta d'escrits, cartes, publicacions, conferències, fotografies i il·lustracions referents tant a la seva trajectòria vital com literària i intel·lectual. En total, suma quatre metres lineals de material datat entre els anys 1939 i 2008. Sobresurten poemes i articles originals (manuscrits o mecanografiats) i la seva correspondència epistolar amb autors com Salvador Espriu o Josep Vicenç Foix.

Tot plegat constitueix un valuós patrimoni documental que ajudarà a divulgar la figura i l'obra d'Anton Sala-Cornadó com a poeta, pensador i destacat francmaçó. L'acte de donació ha tingut lloc a la Casa Consistorial de Tàrrega amb la presència de nombrosos familiars de Sala-Cornadó. A la signatura de donació també han assistit Josep Borrell, director dels serveis territorials de Cultura, Enric Cobo, cap de Coordinació General d'Arxius de Catalunya; Carles Quevedo, director de l'Arxiu Comarcal de l'Urgell, i Raül Palacios, regidor de Cultura. Tots han expressat l'agraïment vers la generositat de la família en donar el fons a Tàrrega.

Una dotzena de llibres de poesia publicats

Anton Sala-Cornadó va ser un intel·lectual polifacètic i va sobresortir com a escriptor, promotor cultural, pensador i maçó. Es va donar a conèixer com a poeta en antologies col·lectives a principis dels anys 50. Guardonat el 1998 amb la Creu de Sant Jordi, la seva poesia destaca per les marcades influències d'autors com Joan Maragall, Joan Alcover i Salvador Espriu. Té una dotzena de llibres de versos publicats, entre els quals destaquen 'Suite pirinenca' (1972), 'Nadal, un crit cap a la llibertat' (1978) o 'I finalment el silenci' (1988).

stats