Cultura 03/05/2015

L'Audiència Nacional prohibeix a Jaime Botín treure d'Espanya un Picasso de 26,2 milions d'euros

El Ministeri de Cultura defensa que és una peça única i que forma part del patrimoni espanyol

Efe
2 min
Jaime Botín (EFE)

L'Audiència Nacional ha prohibit al banquer Jaime Botín treure d'Espanya i portar a Gran Bretanya, l'obra de Picasso, 'Head of a Young Woman' valorada en 26,2 milions d'euros i que conservava en una embarcació amb bandera britànica amarrada al port de València. Aquesta decisió judicial avala la resolució del ministre d'Educació, José Ignacio Wert, del 26 de juliol del 2013, que assegurava que el quadre no es podia exportar perquè es considerava que formava part del Patrimoni Nacional. El Museu Reina Sofia en va destacar la "seva excepcional importància".

El cas té el seu origen en la petició que va fer el 13 de desembre de 2012 la firma Christie's Ibérica a la secretaria d'Estat per l'exportació definitiva del Picasso a Londres. La prestigiosa casa de subhastes acompanyava la petició amb un document, segons el qual el màxim accionista de Bankinter, com a "propietari" de l'obra, autoritzava a Christie's a demanar a Culturel permís per exportar-la. Pocs dies després, la Junta de Classificació, Valoració i Exportació de Béns del Patrimoni Històric Espanyol va denegar l'exportació amb l'argument que no existia una obra d'aquestes característiques al territori espanyol. Es va encarregar aleshores una investigació sobre la peça i es va fer públic que el germà del desaparegut Emilio Botín, la va adquirir el gener de 1977 a la Marlborough Fine Art de Londres, amb l'objectiu d'ampliar la seva col·lecció particular.

Quan es va notificar la decisió del Ministeri, Botín va dir que la petició de la casa de subhastes tenia varis diversos: l'obra en qüestió no es trobava en territori espanyol ni era de la seva propietat "directe", sinó que pertanyia a la societat panamenya (de la qual és màxim accionista), Euroshipping Charter Company, per la qual cosa va reclamar que no es tingués en compte la petició de Christi'es.

L'Audiència Nacional ha descartar que la casa de subhastes cometés cap error. Botín es va defensar dient que el quadre estava en una embarcació amb bandera britànica en un port i per tant, no estava dins el territori espanyol. Els magistrats van contestar que la sol·licitud d'exportació determina la competència de les autoritats culturals espanyoles. A més, si una embarcació està en un port espanyol, exceptuant si es tracta de vaixells militars, està sotmesa a les autoritats espanyoles.

stats