Cinema
Cultura 19/07/2014

‘L’endemà’, entre documental i musical

La pel·lícula d’Isona Passola inclourà una escena amb 400 persones cantant

Xavi Serra
2 min

BarcelonaIsona Passola s’ho ha de rumiar una estona abans de respondre a la pregunta de si L’endemà serà finalment un documental o no: “Els documentals avui dia beuen de tantes fonts i prenen formes tan riques que és difícil de dir... Però sí, en el fons L’endemà serà un documental”. Després d’anunciar que la seva pel·lícula sobre una Catalunya independent arribarà el 5 de setembre, ahir Passola va començar a revelar algunes de les claus del film. “No vull avançar massa coses, però serà una pel·lícula amb molta música -avançava la directora- . En una de les escenes hi ha prop de 400 persones cantant. Tindrà una estructura dramàtica de ficció que ocuparà un 30% de la pel·lícula i molts tocs de musical”.

El fil conductor de L’endemà seran quatre personatges que, en un reflex de la realitat, interpreten quatre actors que es presenten al càsting de L’endemà. “Serà una ficció paral·lela a l’opinió dels experts -explica Passola-. No crec en els documentals atapeïts d’informació sense estructura ni vehiculació emocional. L’endemà serà un documental cerebral, però també emocional”. Per trobar aquesta narrativa particular Passola ha comptat amb la col·laboració de l’escriptor i publicista David Cirici en el guió. “Ell havia fet campanyes per als socialistes i coneixia molt bé el sector al qual ens adrecem -comenta Passola-, i això ens anava molt bé perquè, evidentment, L’endemà també publicita una sèrie de coses”. I tot i que al film hi ha algun homenatge a Fellini i a Kusturica, Passola subratlla que “no s’ha inspirat en res” i que ha construït el film en “total llibertat”.

Més de 50 còpies a Catalunya

L’endemà s’estrenarà amb més de 50 còpies a Catalunya i també tindrà recorregut comercial per sales del País Valencià, les Balears i el País Basc. Hi haurà, per tant, còpies subtitulades al castellà. La pel·lícula arribarà als cinemes dos mesos abans de la consulta “perquè la pugui veure molta gent”. Però Passola es reserva els plans de comercialització posterior. “No puc dir el que farem després perquè, si ho fem, la gent no anirà al cinema!”, riu.

Immersa en la recta final de la postproducció del film i “esgotada”, Passola no volia entrar ahir en detalls sobre els prop de 50 experts que participen en la pel·lícula, tot i que han transcendit els noms del sociòleg Salvador Cardús, els economistes Germà Bel i Xavier Sala i Martín i els polítics Raül Romeva i Ramon Tremosa. “Hem triat gent solvent i bons comunicadors -explica Passola- perquè el que importa és fer una pel·lícula oberta que arribi als indecisos”.

stats