OBITUARI
Cultura 01/08/2012

L'enginy esmolat de Gore Vidal en 25 frases

"Mai perdo una oportunitat de tenir sexe o de sortir a la televisió" i altres sentències de l'escriptor contra la política i els ciutadans nord-americans

Ara
3 min
Gore Vidal / REUTERS

BarcelonaL'escriptor nord-americà Gore Vidal, que ha mort aquest dimecres als 86 anys, era famós per la seva causticitat. Diversos mitjans, com 'The Guardian', han recopilat algunes de les millors frases que va deixar anar.

1. Estil és saber qui ets, què vols dir i que no t'importi un rave.

2. Mai perdo una oportunitat de tenir sexe o de sortir a la televisió.

3. No n'hi ha prou de tenir èxit. Els altres han de fracassar.

4. Un narcisista és algú més guapo que tu.

5. Qualsevol nord-americà preparat per ser president, automàticament, per definició, hauria de ser desqualificat per presentar-s'hi mai.

6. La democràcia representa que t'atorga la sensació de triar entre l'analgèsic X i l'analgèsic Y. Però tots dos són només asipirines.

7. L'enveja és el fet central de la vida nord-americana.

8. Cada vegada que un amic té èxit, jo moro una mica.

9. Els Estats Units van ser fundats per la gent més brillant del país, i no els hem tornat a veure des de llavors.

10. Cada quatre anys, la meitat dels ingenus que voten estan il·lusionats perquè es pensen que si podem escollir un home o dona agradable com a president, tot anirà bé. Però no serà així.

11. Andy Warhol és l'únic geni que he conegut mai amb un quocient intel·lectual de 60.

12. Tots els nens alarmen els seus pares, encara que sigui perquè sempre espereu trobar-vos a vosaltres mateixos.

13. Pel que sembla, una democràcia és un lloc on es duen a terme nombroses eleccions amb un gran cost, sense problemes i amb candidats intercanviables.

14. El cinquanta per cent de les persones no van a votar, i el cinquanta per cent no llegeixen els diaris. Espero que sigui el mateix el cinquanta per cent.

15. Com més diners fa un nord-americà, menys interessant és.

16. A alguns escriptors els agafa la dèria de beure, i a d'altres, de tenir audiència.

17. Les quatre paraules més boniques de la nostra llengua són: t'ho vaig dir ['I told you so'].

18. La genialitat de la nostra classe dirigent rau en el fet que ha evitat que la majoria no es qüestioni mai la manca d'equitat d'un sistema on hi ha molts esclaus que paguen forts impostos pels quals no reben res a canvi.

19. El Congrés no declara la guerra ni fa els pressupostos. Així que aquest és el final de la Constitució com a màquina de treball.

20. Hauríem de deixar de parlotejar que som la democràcia més gran en la terra, quan ni tan sols estem en una democràcia. Som una mena de república militaritzada.

21. A mesura que l'era de la televisió avanci, els Reagan seran la regla, no l'excepció. Ser perfecte per a la televisió, això és tot el que ha de ser un president.

22. El sexe és. No hi ha res més a dir. El sexe no construeix carreteres, no escriu novel·les, i a l'única cosa que dóna sentit és a si mateix.

23. Penseu en la Terra com en un organisme viu que està sent atacat per milers de milions de bacteris, el nombre dels quals es duplica cada 40 anys. O es mor l'hoste o es mor el virus o es moren tots dos.

24. No hi ha persones homosexuals o heterosexuals. Només són homosexuals o heterosexuals els actes. La majoria de gent és una barreja d'impulsos, si no de pràctiques.

25. Cap problema humà quedaria sense resoldre si la gent fes el que jo recomano.

stats