Cultura 05/07/2017

Lluís Puig, un home de cultura per a la conselleria

“Farem que ni es noti que hi ha hagut un canvi”, diu

Xavier Cervantes
2 min
Lluís Puig

BarcelonaNingú ho esperava, però en menys de 24 hores hi ha hagut dos canvis al Govern. La destitució de Jordi Baiget com a conseller d’Empresa i Coneixement, substituït per Santi Vila, va deixar la conselleria de Cultura sense titular. Amb el referèndum de l’1-O a tres mesos vista, fins i tot es podia esperar que Vila es quedés al capdavant de les dues conselleries, entre altres coses perquè no devia ser fàcil convèncer ningú per liderar el departament de Cultura en un context que es preveu tan provisional. Finalment, el president Carles Puigdemont va trobar la solució nomenant nou conseller Lluís Puig, fins ara director general de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Cultural. “Farem que ni es noti que hi ha hagut un canvi”, va dir ahir Puig, que espera fer “un traspàs àgil” amb Vila i que assegura que seguirà gestionant el dia a dia amb un “posicionament ferm i compromès amb el Procés”.

Lluís Puig i Gordi (Terrassa, 1959) és un home de cultura per a la conselleria de Cultura. “Tota la meva vida m’he dedicat a la cultura, des del món associatiu, empresarial i de l’administració pública”, explica. El nou conseller té estudis musicals, de dansa, de producció audiovisual i d’humanitats. Va ser músic del grup Ministrils del Raval, sardanista, dansaire i director i gestor de diverses entitats culturals terrassenques lligades a la música popular i tradicional com ara Carnavalis, Treure Ball, Ball d’en Serrallonga i Atreu. També va impulsar el projecte de la Casa de la Música de Terrassa. El seu coneixement de la cultura tradicional es reflecteix en llibres comTerregada, apunts sobre folklore de Terrassa (1991), que va coordinar, i Crònica i calendari de dansa tradicional (1994), entre d’altres. Abans d’entrar en el departament de Cultura com a responsable de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Cultural, va ser el director artístic de la Fira Mediterrània de Manresa del 1998 al 2000, i un any després va fundar la promotora i productora artística VESC (Vèrtex Empresarial de Serveis Culturals), dedicada a la música, el teatre, la dansa i els espectacles familiars.

De Mascarell a Vila

El 2008 Puig es va convertir en el sisè director del Mercat de Música Viva de Vic, càrrec que va mantenir durant tres edicions, fins que va ser substituït per Marc Lloret el 2011. En els seus anys a Vic va programar grups i artistes com Juan Perro, els Surfing Sirles, Roger Mas, Omar Sosa, At Versaris, Mishima i La Gossa Sorda. Amb el primer govern d’Artur Mas, Puig, que no militava a CiU, va entrar al departament de Cultura que comandava el conseller Ferran Mascarell, l’antecessor de Vila.

Puig valora el seu nomenament com a conseller com “un reconeixement” per al sector de la cultura popular i no preveu grans canvis en les polítiques seguides per Vila. “Treballaré amb tota l’energia i la il·lusió de què sigui capaç”, assegura el que des d’avui és oficialment el nou conseller de Cultura.

stats