OBITUARI
Cultura 19/06/2012

L'obra d'Emili Teixidor en 10 títols

De la novel·la infantil 'Les rates malaltes' a 'Els convidats', passant pels assajos i reflexions sobre la lectura i l'escriptura

Ara
2 min
L'ocell de foc

Barcelona1. 'Les rates malaltes' (1967)

2. 'L'ocell de foc' (1969)

Teixidor va iniciar la seva producció amb títols que, com aquests, esdevindrien clàssics de la literatura juvenil. Concretament, 'L'ocell de foc' ha superat el llindar de les 30 edicions.

3. 'Sic Transit Gloria Swanson' (1979)

Recopilació de narrativa per al públic adult, va ser premi Crítica Serra d'Or.

4. 'Retrat d'un assassí d'ocells' (1988)

Juntament amb 'Pa negre', constitueix la base sobre la qual Agustí Villaronga va bastir la pel·lícula que va arrasar als cinemes, amb 9 Goya i 13 premis Gaudí.

5. 'L'amiga més amiga de la formiga Piga' (1997)

L'obra dirigida al públic més jove va ser una constant en la vida d'Emili Teixidor. Aquesta fou Premio Nacional de literatura infantil i juvenil de les lletres espanyoles.

6. 'En veu alta: escrits per a la ràdio' (1998)

Recopilació d'articles de les seves intervencions radiofòniques. Teixidor va mantenir una llarga col·laboració amb aquest mitjà i amb la televisió.

7. 'El llibre de les mosques' (2000)

Premi Sant Jordi de novel·la, aquesta història protagonitzada per una jove mestra explora la naturalesa del mal sobre el rerefons de l'últim mig segle del país.

8. 'Pa negre' (2003)

Èxit total de vendes, aquest retrat d'una família i de les relacions entre els habitants d'un poble als difícils anys 40 reuneix el gènere dramàtic, el misteri i un toc fantàstic. Va guanyar els premis Joan Crexells, Lletra d'Or, Premi Nacional de cultura de literatura i Maria Àngels Anglada, i fou portada al cinema per Agustí Villaronga.

9. 'La lectura i la vida' (2007)

També autor de llibres d'assaig, en aquesta obra Teixidor es plantejava el repte necessari de despertar l'entusiasme dels nens i els adolescents per la lectura.

10. 'Els convidats' (2010)

En la seva última obra, Emili Teixidor tornava al món de 'Pa negre' i retratava l'arribada de nous personatges al món rural català de la postguerra.

stats