TEATRE
Cultura 07/01/2013

Focus relleva Carol López de la direcció de La Villarroel i Calixto Bieito del BIT

L'empresa teatral es compromet a no abaixar els 1,8 milions dedicats a noves produccions tot i la davallada del 25% del públic, el 50% de les gires i la morositat de l'administració el 2012

Laura Serra
1 min
COMENÇA LA TEMPORADA 
 01. Daniel Martínez i Julio Manrique ahir al matí al Teatre Romea.  02. Carol López durant la presentació dels nous pròxims espectacles de la Villarroel.

BarcelonaAquest migdia l'empresa teatral Focus, que representa el 20% de la producció teatral de Catalunya i és també líder a Espanya, ha presentat el seus projectes de cara al 2013. El missatge és clar: tot i el context de davallada d'ingressos (per culpa dels impagaments de les subvencions, de les administracions, la caiguda de públic i de les gires), Focus es compromet a no abaixar el pressupost dedicat a noves produccions teatrals i a no acomiadar personal. Daniel Martínez, president de Focus, ha afirmat: "No estem desmoralitzats, estem cabrejats, les passem putes, però volem donar un missatge d'optimisme".

D'entre les novetats del 2013 hi ha els relleus de Carol López de la direcció de La Villarroel i Calixto Bieito del Barcelona Internacional Teatre (BIT). Borja Sitjà s'ocuparà d'aquestes dues tasques i de la internacionalització de l'empresa, que buscarà exportar les seves produccions a l'estranger. El proper projecte internacional serà 'Llull', una coproducció amb el Teatre Nacional d'Escòcia que encara no té director assignat.

Quant les xifres, la davallada que ha viscut l'empresa és important. Calculen que les gires han baixat un 50% a Espanya, el públic ha baixat en un 25% (concentrat en els últims quatre mesos, en què s'han apujat el preu de les entrades per culpa de l'increment de l'IVA) i arrosseguen un impagament de les administracions, tant de les subvencions com dels serveis prestats, que abasta tot el 2012. Tot i això, Focus ha portat al teatre 291.000 espectadors el 2012, ha fet 22 produccions pròpies i dues coproduccions i ha invertit 1,8 milions d'euros en produccions teatrals. Aquesta xifra la mantindran de cara al 2013, en què faran 9 produccions i 7 coproduccions. D'aquests 16 espectacles, 7 faran temporada a Madrid i 3 sortiran a països com Mèxic, París i fins i tot aniran a l'Extrem Orient.

stats