Gastronomia
Cultura 09/05/2011

L'últim sopar a 'El Bulli'

'Le Monde' relata un àpat al restaurant de Ferran Adrià i el cuiner argumenta que el tanca per seguir creant

Acn
2 min

"És un sopar de comiat, amb la impressió de tancar una aventura que va començar fa un quart de segle quan 'El Bulli' era una fonda on podia menjar una amanida entre capbussada i capbussada". Així comença l'article que el diari francès Le Monde dedica al 'menú final' del restaurant de Cala Montjoi, capitanejat per Ferran Adrià i amb tres estrelles Michelin, que tancarà el 2012.

Michel Guerrin, autor de l'article, descriu l'últim viatge gastronòmic com un "decalatge violent entre la visió i el gust" i "una desestructuració dels aliments i les emulsions". El menú es composa de quaranta-set plats que serveixen "cambrers de 25 anys vestits de negre que descriuen fredament els menjars".

L'article també aprofundeix en els motius que han conduït a Ferran Adrià a tancar el restaurant. "Podria continuar però ja sóc al cim, ja he rebut tots els premis, sóc a totes les guies, què més puc desitjar?", comenta Adrià. El xef explica que els rumors que han sorgit al voltant del tancament del Bulli demostren que "no és només un restaurant, sinó un fenomen social i cultural".

Guerrin, i la comunitat gastronòmica, consideren "estrany" que tanqui el centre d'un xef que ha estat considerat el millor cuiner del món i que és l'"emblema de la cuina conceptual". El cuiner respon: "han dit que estava malalt i estic en plena salut, han dit que estic arruïnat i no em falten diners; han dit que la meva cuina era perillosa per la salut i cada nit quaranta persones dinen al meu resultat (...). Una cuina d'avantguarda sempre suscita polèmiques".

El diari francès conclou que Adrià "ja en té prou" després de 25 anys fent menjar tots els dies i que ara vol encarar la carrera cap a noves fites professionals, com la que representa el projecte de la fundació 'El Bulli', que crearà continguts per cuiners de tot el món entrelligant la cuina amb el disseny, les arts visuals i l'arquitectura.

stats