Cultura 14/12/2011

El Macba i La Caixa mostren l'art de la geometria al CaixaForum de Madrid

La segona exposició conjunta de les col·leccions de les dues entitats s'endinsa en l'ús de les formes geomètriques en l'art des dels anys seixanta fins a l'actualitat

Ara
2 min
'El llibre esfèric', de James Lee Byars

BarcelonaLa geometria i el joc ja donat a l'art contemporani al llarg del segle XX és l'eix central de la primera exposició conjunta de les col·leccions de La Caixa i el Museu d'Art Contemporani de Barcelona (Macba) a Madrid. La persistencia de la geometría explora al CaixaForum madrileny l'ús de les formes geomètriques en l'art de les darreres dècades a partir d'una selecció de 96 obres de 31 artistes. Després de la presentació de Volum! al Macba el passat mes de novembre, aquesta és la segona mostra sorgida de l'acord signat per les dues institucions, els fons de les quals sumen un total de 5.500 obres. Entre els artistes representats a La persistencia de la geometría hi ha, entre altres, Hans Haacke, Donals Judd, Richard Long, James Turrell, Bruce Nauman, Àngels Ribé, Robert Smithson, Francesc Torres, Txomin Badiola, Dan Graham i Gordon Matta-Clark.

La persistencia de la geometría explora com a començaments del segle XX els artistes van començar a teoritzar sobre l'ús de la geometria, en el context de l'abstracció i la modernitat, i com des dels anys seixanta és un element recurrent en l'escultura i les instal·lacions artístiques. El recorregut de la mostra s'inicia amb l'origen del minimalisme, el postminimalisme i l'art conceptual. Aquests moviments van despullar l'art abstracte de qualsevol simbolisme. En aquest moment les obres es van reduir a formes geomètriques elementals que des de l'escultura es van estendre a altres disciplines artístiques com les instal·lacions, les pel·lícules o la fotografia. A més de formes com el cub o el cercle, van aparèixer la serialitat i els gestos repetitius, que a vegades van acabar tenint un contingut social i polític. Segons Nimfa Bisbe, directora de la col·lecció d'art contemporani de La Caixa i comissària de la mostra, les obres exposades parlen "més de filosofia que de matemàtiques", utilitzant la geometria com una "forma de pensament estètic".

La pròxima exposició conjunta de les dues col·leccions d'art contemporani serà El mirall invertit, que obrirà les portes a finals de gener al museu Guggenheim de Bilbao. El novembre de 2012 CaixaForum Palma oferirà una nova mirada als fons de les dues entitats. I a partir de la pròxima tardor, l'exposició Canvi de segle en l'art contemporani espanyol iniciarà una gira de dos anys pel continent asiàtic, visitant ciutats de la Xina, el Japó, Malàisia i Filipines, gràcies a un acord signat amb Acción Cultural Española.

stats