Cultura 08/07/2021

Macron celebra els 100 anys de Morin: "Un pensador etern"

L'Elisi commemora el centenari del filòsof en un acte en el qual també ha participat el músic Jordi Savall

3 min
El president francès Emmanuel Macron saluda el filòsof francès, Edgar Morin i la seva dona Sabah Abouessalam

París"La República Francesa us expressa tota la seva gratitud i amistat, i us desitja un feliç aniversari", ha dit el president de França, Emmanuel Macron, al filòsof Edgar Morin, que avui, 8 de juliol, fa cent anys. Ho ha celebrat en una cerimònia més austera de les que sol organitzar l'Elisi per motius de seguretat sanitària i només hi han assistit uns cent convidats, entre els quals hi havia diferents autoritats i familiars i amics de l'homenatjat. Macron, que s'ha fet una bona abraçada amb Morin a l'acabar el seu discurs, ha sigut el primer a intervenir i, com la resta, s'ha desfet en grans elogis cap al pensador. Ha resseguit la seva vida d'un segle: des del seu naixement el 8 de juliol del 1921 fins als dies d'avui, passant per la resistència francesa de la qual va formar part, l'enrolament al Partit Comunista Francès, l'oposició a la guerra algeriana (1954-1962) i tots els anys d'estudi en una multitud de disciplines, també sobre els dies actuals, marcats la pandèmia del covid. "Voilà, fa 100 anys que vas arribar al món, ets un home secular", ha dit amb un somriure Macron.

El cap d'estat, amb una bandera francesa a davant de l'estrada i una altra al darrere –juntament amb una de la Unió Europea–, ha qualificat Morin de "pensador d'acció, etern i inclassificable" i de "filòsof universal que ha sigut determinant en la comprensió dels homes i del món", per bé que "visceralment francès" i "convençudament europeu". "És un ciutadà del món que ha trencat amb totes les fronteres i que sempre ha defensat el diàleg entre diferents pobles i cultures", ha ressaltat el president de França, que ha relacionat el caràcter del filòsof, alegre i de bon fer, amb la seva obra. "És un apòstol del coneixement que estima menjar, beure, cantar, riure, ballar, etc. i que mai ha deixat anar ni una mica de ressentiment ni de cinisme. Has apartat de la teva vida les passions tristes", ha continuat Macron mentre se li tornava a escapar el riure. "Té un somriure que irradia", s'ha justificat.

També han participat en l'acte intel·lectuals il·lustres com el músic Jordi Savall, la física Catherine Bréchignac, l'actor Clément Hervieu-Léger i la periodista i assagista Laure Adler. "El meu honest homenatge és donar-te les gràcies per tot el que has aportat a la humanitat i per fer de l'home la teva pàtria", ha dit Savall, que també ha recordat la força de la música. "Ens evoca records i ajuda l'home a sobreviure", ha reflexionat el català, que ha posat d'exemple els hispanojueus, ja que Morin és descendent de sefardites, perquè "cantaven junts i s'omplien d'esperança" després de quedar-se sense res i abandonar la seva terra. "Gràcies per existir. Fa vints anys que et llegeixo i no m'has deixat d'acompanyar mai. M'has inspirat amb moltes idees", ha agraït Savall.

Finalment, ha arribat el torn de Morin i, efectivament, tal com havia advertit Macron, no parava de somriure. Ha matisat al president de la República i ha puntualitzat que, a part de ser un pensador universal, és un pensador que vol abraçar totes les disciplines. Ha assegurat que des de ben jove ho ha tingut clar i que per aquest motiu va cursar història, geografia i dret a la Universitat de la Sorbona. "He estudiat molt i he memoritzat molt sobre moltes disciplines per intentar pensar i conèixer l'home, que no és una cosa simple, tot al contrari, és molt complex", ha conclòs Morin, que s'ha acomiadat després d'un llarg aplaudiment i una foto de grup.

stats