Cultura 05/07/2019

L'Ajuntament de Madrid cancel·la un concert de Def Con Dos perquè "fomenten l'odi"

PP i Cs consideren que no són "dignes" de la institució i una ciutat de Màlaga se suma al veto

Agències
2 min
César Strawberry als locals d’assaig Tablada25, un històric espai de trobada del punk madrileny al barri de Tetuán.

BarcelonaL'Ajuntament de Madrid ha cancel·lat el concert de Def Con Dos previst per a aquest divendres a les festes de Tetuán perquè el seu cantant va ser condemnat el 2017 pel Suprem per enaltiment del terrorisme en sis tuits del 2013 i el 2014 en què ironitzava sobre el retorn dels Grapo i ETA i la mort de Carrero Blanco. L'Ajuntament del PP i Cs considera que la banda "no són dignes d'una institució que representa tots els madrilenys". "Madrid és una ciutat oberta que valora i protegeix la convivència i la tolerància i per això no avalarà actituds que fomentin l'odi i l'acarnissament amb els que més han patit", va dir dijous en un comunicat el nou Ajuntament. Def Con Dos actuaran aquest dissabte al Rock Fest de Santa Coloma de Gramenet.

La banda només ha emès un tuit referint-se a aquesta cancel·lació, però el cantant, César Strawberry sí que ha titllat la cancel·lació de "cacicada" i "persecució artística" que emmarca en el rumb cap a la ultradreta que el PP ha emprès "al dictat de Vox". Ho considera una "il·legalitat flagrant", a més "d'un precedent molt perillós per a la llibertat d'expressió i la llibertat artística". A 'Eldiario.es' ha dit que la prohibició "només es pot entendre en el marc del retrocés de drets i llibertats auspiciats pel PP i els seus socis de la ultradreta". "S'atempta contra el meu dret al treball. El meu grup no està encausat per res, no té cap procés passat ni pendent. Per què no es deixa actuar? Què passaria si jo fos aparellador?", es pregunta. El cantant i el grup estudiaran emprendre accions legals tant per la cancel·lació -en diuen "censura prèvia"- com pels danys d'imatge al grup.

Els veïns del districte es manifestaran aquest divendres per "un acte autoritari de censura". A més, han explicat que ni el PP ni Cs van oposar-se a la banda quan es va proposar a la comissió de festes, on són representats. Més Madrid també ha parlat de "censura" i "retrocés" en la política cultural del govern. L'alcalde popular de Madrid es manté ferm en les crítiques perquè diu que no es faran "amb diners públics i suport institucional" concerts de "grups musicals que promoguin qualsevol tipus d'odi".

El cas és que ja hi ha un segon concert de Def Con Dos cancel·lat. Aquest divendres, l'Ajuntament de Rincón de la Victoria (Màlaga) ha esgrimit el mateix argument que Madrid. A petició d'un regidor de Vox, el concert que inaugurava la fira el 12 de juliol, i que havia contractat Ciutadans, s'ha cancel·lat. L'estiu passat l'Ajuntament de Marbella, del PP, ja va refusar contractar la banda.

stats