Cultura 26/05/2015

Mor Mary Ellen Mark, un dels mites de la fotografia americana del segle XX

Mark, famosa per la seva intensa mirada a personatges vulnerables, ha mort a Nova York als 75 anys

Ara
1 min

BarcelonaVa néixer l'any 1940 a Filadèlfia i, de molt jove, va descobrir el plaer el plaer de fotografiar els carrers de la seva ciutat. En només uns anys, la seva manera d'observar la realitat, directa i senzilla, crua i íntima, li havia valgut una reputació que, amb el temps, es convertiria en llegenda. Mary Ellen Mark, un dels noms mítics de la fotografia americana del segle XX, va morir dilluns a Nova York, on vivia.

Mark deixa al seu darrere un impressionant llegat. La jove que es passejava pels carrers de Filadèlfia interessant-se per la realitat arribaria a ser una estrella de la fotografia, amb el seu treball sent publicat a les revistes més prestigioses del món, des del 'Vogue' a 'Vanity Fair', i mostrant-se a les parets de museus i galeries d'art. Tota una fita per una dona convençuda que "no hi ha res més extraordinari que la realitat".

Amb els anys Mark va començar a publicar llibres, on documentava aspectes quotidians, com la vida d'una prostituta als carrers de Seattle, sempre posant l'accent en la vulnerabilitat dels seus personatges. 'Streetwise', una col·lecció d'imatges que segueixen la vida de Tiny Blackwell, una prostituta i heroïnòmana, al llarg de 30 anys, és una de les obres més celebrades de l'autora, que Mark va conèixer quan Tiny tenia només 14 anys.

stats