Reconeixement institucional
Cultura 07/09/2022

Medalles d’Or a l’art de fer país d'Antoni Vila Casas i Roser Capdevila

El mecenes i la il·lustradora reben la màxima distinció de la Generalitat

3 min
Antoni Vila Casas rebent de mans de Pere Aragonès la Medalla d'Or de la Generalitat

Barcelona“Tenen la virtut compartida d’oferir-nos elements que empoderen la ciutadania i ens cohesionen com a societat, que ens permeten arribar arreu, que faciliten que arribi a tothom la cultura i el coneixement, i que ens ajuden a entendre i a transmetre com és el país sencer”. Aquest ha sigut l’elogi que el president Pere Aragonès ha dedicat aquest dimecres al mecenes i empresari Antoni Vila Casas i a la il·lustradora Roser Capdevila, la creadora de Les Tres Bessones. Tots dos han rebut la Medalla d’Or de la Generalitat, la màxima distinció que atorguen les institucions catalanes, tal com ha recordat Aragonès, i amb la qual es vol “dotar el país de referents”. "Sou font d'inspiració per a les generacions més joves i per al conjunt de la ciutadana, i des d'avui una font d'orgull per al país", ha assegurat el president.

La medalla a Antoni Vila Casas (Barcelona, 1930) distingeix la seva capacitat catalitzadora de la riquesa artística de Catalunya amb la creació d’una xarxa d’espais museístics en diversos punts de la geografia catalana. “Si he fet això ha sigut per fer país”, deia Vila Casas fa un temps en una entrevista. I aquest dimecres ha insistit en aquesta idea en un breu parlament que ha començat agraint als seus pares haver-lo educat “per estimar Catalunya”. “El meu pare em va recomanar que fos treballador, que fos honest i que sempre portés al cor el país on vaig néixer”, ha dit un home que el 1986 va crear la Fundació Vila Casas i que ha destinat a l’art bona part dels guanys aconseguits amb l’empresa farmacèutica Prodesfarma.

“Amb l’art he disfrutat molt. Hem invertit molt a promocionar artistes joves, donar premis i recuperar les trajectòries dels artistes que han sigut grans i que avui dia per desgràcia s’obliden o s’han oblidat. He de procurar que aquesta fundació, que mai demana cap ajuda a l’estat, duri i duri”, ha explicat el mecenes, que també ha agraït que la seva família, “especialment” la seva muller, mai hagi posat cap impediment a les despeses que comporta la fundació.

Al final de la intervenció, i mirant el president Aragonès, Vila Casas ha dit: “El més importat per a mi és l’art, i ara Catalunya. Crec en el que esteu fent, però uniu-vos, uniu-vos, uniu-vos i guanyeu l’alcaldia de Barcelona”.

Roser Capdevila rebent de mans de Pere Aragonès la Medalla d'Or de la Generalitat

La medalla a Roser Capdevila (Barcelona, 1939) honora la il·lustradora coneguda popularment i internacionalment pels personatges de Les Tres Bessones, per una obra que ha estat traduïda a 35 llengües i que ha arribat en forma de dibuixos animats a 158 països. “El nostre país ha donat i dona grans il·lustradors, i aquest reconeixement el comparteixo amb tots ells”, ha dit Capdevila, conscient de formar part d’una tradició amb present i futur. “Aquesta medalla m’anima a continuar dibuixant”, ha afegit després de recordar la il·lusió que li ha fet poder debutar com a grafitera, perquè fa uns mesos, al poble de Penelles, a la Noguera, va poder fer un mural de Les Tres Bessones. “Em van donar un mur per realitzar el somni de la meva vida. Ser grafitera!”, ha exclamat.

El lliurament de les Medalles d’Or s'ha fet al Parc dels Colors de Mollet del Vallès, "un espai que va ser creat pels arquitectes Enric Miralles i Benedetta Tagliabue i pensat per ser un espai compartit, per crear ciutadania", ha dit Aragonès. La cerimònia, presentada per la periodista Laura Sangrà, ha obert els actes institucionals amb motiu de la Diada. Ha començat amb la hissada de la senyera per part de la formació de la guàrdia d’honor del Cos de Mossos d’Esquadra i la interpretació del Cant de la Senyera, a càrrec del cor Estoc de Veus i el Quartet Brossa. L'acte ha acabat amb l'himne nacional cantat per Sandra Bautista, acompanyada pel Quartet Brossa.

stats