Cultura 23/06/2016

Els Led Zeppelin tenien raó: 'Stairway to heaven' no és un plagi

El jutge rebutja la petició dels hereus del compositor del tema instrumental 'Taurus', que acusaven el grup de plagi

Agències
2 min
Robert Plant i Jimmy Page al judici per plagi

BarcelonaEl jurat ha donat la raó a Led Zeppelin: 'Stairway to heaven' no és un plagi. Aquest dijous ha acabat a Los Angeles el judici en què s'acusava la mítica banda d'haver plagiat l'obertura del seu tema més famós d'un 'riff' d'un tema instrumental de 'Taurus', del grup Spirit . El jurat ha determinat que el cantant Robert Plant i el guitarrista Jimmy Page van poder tenir accés a la cançó de 1967 'Taurus' –de fet, les dues bandes van compartir gira els anys 1968 i 1969– però que el fragment que se'ls acusa de robar no és intrínsecament similar als primers acords de 'Stairway to heaven'.

La demanda es remunta a l'any 2014 i va ser presentada per Michael Skidmore, fideïcomissari del desaparegut Randy Wolfe, també conegut com Randy 'California', guitarrista de Spirit i compositor de 'Taurus'. A l'abril, el jutge del districte Gary Klausner va admetre que els primers dos minuts dels dos temes s'assemblaven prou com per infringir els drets d'autor, i per arribar a un jutjat. Els advocats de la defensa creuen que els acords són tan comuns que no poden estar emparats pels drets d'autor.

Poc abans de morir d'accident el 1997, Randy 'California', va declarar a la revista 'Listener' que considerava que l'èxit de Led Zeppelin era "un plagi" i va lamentar: "Van guanyar milions de dòlars amb la cançó i mai no van donar les gràcies ni es van oferir a donar-nos una part dels diners. Això em dol". A més, va subratllar que potser algun dia la seva consciència aconsegueixi que facin alguna cosa al respecte".

Condemnen Pharrell Williams i Robin Thicke per plagi a Marvin Gaye amb l'èxit 'Blurred Lines''Sta¡rway to heaven' és un dels temes més escoltats de la història del rock. En cas que hagués prosperat el cas, la cançó s'hagués convertit en un negoci lucratiu pels hereus de Randy 'California'.

stats