Cultura 15/06/2016

'Stairway to heaven' és un plagi? Comença el judici

Els hereus del compositor del tema instrumental 'Taurus' acusen els membres de Led Zeppelin

Agències
2 min
Robert Plant i Jimmy Page al judici per plagi

BarcelonaEl dia per saber si el mític 'Stairway to heaven' de Led Zeppelin és un plagi del tema instrumental 'Taurus', del grup Spirit, està molt a prop. Dimarts, amb un mes de retard respecte la data prevista, es va celebrar a la Cort Federal de Los Angeles la primera jornada del judici contra dos membres de Led Zeppelin, el vocalista Robert Plant i el guitarrista Jimmy Page.

Durant la primera sessió del judici només es van seleccionar els membres del jurat. La nota curiosa la va donar un home que va ser descartat perquè, segons va dir, el seu "amor" pels membres de Led Zeppelin "és molt fort". I segons la revista 'Rolling Stone', l'actitud de Plant i Page, que van compartir gira amb els Spirit els anys 1968 i 1969, va ser "zen": no van reaccionar al que passava al seu voltant. Els testimonis seran els membres del grup Mark Andes i Jay Ferguson, el productor i empresari musical Lou Adler i l'editor de la revista 'Guitar' World Brad Tolinski.

La demanda es remunta a l'any 2014 i va ser presentada per Michael Skidmore, fideïcomissari del desaparegut Randy Wolfe, també conegut com Randy 'California', guitarrista de Spirit i compositor de 'Taurus'. A l'abril, el jutge del districte Gary Klausner va admetre que els primers dos minuts dels dos temes s'assemblaven prou com per infringir els drets d'autor, i per arribar a un jutjat. Els advocats de la defensa creuen que els acords són tan comuns que no poden estar emparats pels drets d'autor.

Poc abans de morir d'accident el 1997, Randy 'California', va declarar a la revista 'Listener' que considerava que l'èxit de Led Zeppelin era "un plagi" i va lamentar: "Van guanyar milions de dòlars amb la cançó i mai no van donar les gràcies ni es van oferir a donar-nos una part dels diners. Això em dol". A més, va subratllar que potser algun dia la seva consciència aconsegueixi que facin alguna cosa al respecte".

Condemnen Pharrell Williams i Robin Thicke per plagi a Marvin Gaye amb l'èxit 'Blurred Lines''Sta¡rway to heaven' és un dels temes més escoltats de la història del rock. En cas que prosperi el cas només se li haurien de retribuir els drets d'autor dels darrers cinc anys, però d'ara endavant seria un negoci lucratiu pels hereus de Randy 'California'.

stats