Cultura 11/12/2017

Agustí Alcoberro: "Estem passant d’un fons públic que tothom podia visitar a un fons privat que qüestiona l'existència dels museus"

El trasllat a l'Aragó de les 44 obres del monestir de Sixena del Museu de Lleida encén la campanya electoral del 21-D

ARA/Agències
5 min
Fragments del Retaule de Santa Anna procedents del Monestir de Sixena, exposats al Museu de Lleida.

BarcelonaPolítics de diferents partits valoren el trasllat a l'Aragó dels béns del monestir de Sixena del Museu de Lleida mentre els tècnics aragonesos treballen a l'interior del museu:

 • Agustí Alcoberro, vicepresident de l'ANC: "És un dia molt trist per al Museu de Lleida però també és un dia molt trist per a tots els museus, ja que la funció de conservació que ha estat fent de manera magnífica el Museu de Lleida ara ha sigut qüestionada". "Estem passant d’un fons públic que tothom podia visitar a un fons privat que qüestiona l'existència dels museus". "Ens hauria agradat una posició mes ferma per part de l’alcalde Àngel Ros, al capdavall el Museu de Lleida es un consorci on participen diverses institucions i caldria que hi hagués un front comú per defensar les obres del museu".
 • Arturo Aliaga (Partit Aragonés): Com a portaveu d'aquesta formació política, ha celebrat que al final del "tortuós" camí "s'imposi la justícia i l'estat de dret".
 • Laura Borràs (Junts per Catalunya): La número 5 de JxCat ha titllat d'"espoli cultural" el trasllat de les obres de Sixena i ha acusat el govern espanyol d’actuar amb unilateralitat, "nocturnitat" i "traïdoria" aprofitant que no hi ha conseller de Cultura. Ha considerat que Madrid prefereix que el patrimoni sigui "espanyol" que no pas que sigui, perquè creu que el trasllat va en contra de la lògica dels experts. "Això és el 155, el 'tot s’hi val contra Catalunya'", ha sentenciat.
 • Josep Borrell, director de Cultura de la Generalitat a Lleida: Ha insinuat que el cas Sixena pot deixar sense serveis sanitaris catalans alguns aragonesos de la Franja: "Pot ser que a la gent d'Aragó els passi factura, perquè hi ha serveis que presta Catalunya als aragonesos de manera desinteressada i generosa i que es paguen, com el servei sanitari, però podria ser que ens ho repenséssim".
 • Mireia Boya (CUP): "Li demano a Àngel Ros que no s’apropi a menys de 500 metres del museu; el que hauria de fer és anar-se’n cap a casa seva per sempre més". "L’estat espanyol vol agenollar-nos, humiliar-nos i escarmentar-nos, i aquest n'és un altre exemple". "Espero que això d’avui passi factura al PSC d’aquí deu dies i també en les municipals del 2019 perquè deixi la cadira a què s’està agafant amb les urpes".
 • Antoni Castellà (Demòcrates): "L’actitud d’Àngel Ros em sembla totalment hipòcrita, perquè és ell qui ha permès que això passi". "Avui és un dia trist per a Lleida, per a Catalunya i per al concepte de gestió cultural. El 155 és l’excusa per saltar-se la democràcia. Els és absolutament igual el que passi amb aquestes obres. El trasllat i el dubte en la conservació pot comportar danys irreversibles. Però això els és igual mentre les obres siguin en territori nacional espanyol".
 • Xavier Domènech (Catalunya Sí que es Pot): "Els que van defensar que el 155 seria una mesura quirúrgica haurien d'explicar com aquest aquesta mesura ha interferit en un contenciós històric". La proposta dels comuns és una "gestió compartida" que garanteixi la conservació i l'exposició de les peces.
 • Irene Montero (Podem): "Nosaltres pensem que aquests béns haurien de ser on han de ser. Creiem que són béns que eren a l'Aragó i que són propietat, o haurien de ser-ho, de l'Aragó, i pensem que és on haurien de ser".
 • Xavier García Albiol (PPC): "El que fa la Guàrdia Civil és obeir la resolució judicial igual que va passar amb els 'papers de Salamanca'. Des del PP de Catalunya vam votar a favor que es quedessin a Lleida, però cal acceptar la llei".
 • Miquel Iceta (PSC): "La decisió és judicial i no té res a veure amb el 155. Un pot llegir els decrets aprovats pel govern [espanyol] i les paraules 'Sixena', 'Museu de Lleida' i 'art' no hi surten". Assegura que és un nou exemple que quan es judicialitza la política els polítics perden "incidència" i critica, això sí, que s'executi una sentència quan encara s'han de resoldre quatre recursos.
 • Montse Macià, exdirectora del Museu de Lleida i candidata de JxCat: "Tots aquells que han avalat el 155 estan liquidant un museu legítim, legalment constituït dins del qual les peces de Sixena són fonamentals per al relat que il·lustra i que explica la vinculació i manifestacions artístiques d'un poble unit, que és el de l'antic isbat de Lleida".
 • Javier Maroto, sotssecretari sectorial del PP: "No es pot estar aplaudint quan la sentència t'agrada i posant cara trista quan no t'agrada. Desconec el tema. Crec que és un conflicte des de fa moltíssims anys a Catalunya i desitjo que s'arregli de la millor manera possible".
 • Toni Postius (president del grup municipal del PDECat): "És una autèntica vergonya el que està passant. Això és un robatori a mà armada amb la complicitat d’Àngel Ros. Avui ell hauria de ser aquí defensant el museu i el que està fent és amagar-se. Això només és una mostra del que passarà si el 21-D no guanyen les forces independentistes".
 • Lluís Puig Gordi, conseller de Cultura: Puig ha expressat la seva indignació pel trasllat de les obres de Sixena i ha reptat el PSC, PP i Ciutadans a explicar com vetllen pel patrimoni cultural de Lleida. “Sense el 155 això seria impossible”, ha sentenciat.
 • Xavier Quinquillà (Junts per Catalunya): "Hem tornat a veure imatges com les de l’1 d’octubre, com atacaven la ciutadania indefensa, i tot pel trasllat d’unes obres". "És trist que el tripartit que governa Lleida doni suport a tot això; Àngel Ros apuntala el 155 que ho ha provocat".
 • Mariano Rajoy, president del govern espanyol: "Les resolucions judicials convé acatar-les, no pretenguem substituir els jutges en l'exercici de les seves funcions i, per tant, fer una cosa diferent del que és un estat de dret".
 • Carles Riera (CUP): "És una ocupació colonial cop d'estat, ocupació i saqueig" La CUP augura "milers d'1-O" en els pròxims anys perquè la gent vol "fer república des del carrer". "El que està en qüestió és com s'està fent, amb el desplegament d'un cos policial militar i amb violència, sense cap possibilitat de diàleg. Aquesta és la demostració del tarannà del govern espanyol".
 • Albert Rivera (Ciutadans): "Els temps judicials no els marquen els polítics. Si no, estaríem fastiguejats". "La Generalitat ha tingut resolucions favorables en afers culturals i d'altres, i ningú no ha dit res". "A Espanya s'ha d'aprendre a col·laborar més i a litigar menys; potser és més fàcil arribar a acords amb els governs que estenen la mà en lloc de voler enfrontar-se".
 • Àngel Ros, alcalde Lleida (PSC): "La sentència no és ferma, encara es pot recórrer. S'han comès dos errors jurídics que és el que defensem al nostre recurs". "Al Museu només hi han deixat entrar els tècnics i estan embalant les obres. Encara hi ha recursos presentats i jo encara mantinc un fil d'esperança. És una situació a la qual no hauríem d'haver arribat".
 • Joan Tardà (ERC): "Tot es resumeix en una frase: que serveixi de lliçó. El que estem vivint és una vergonya, provoca dolor, perquè és injust, no té cap sentit i és un atac a la intel·ligència". "Que en el món de la democràcia i la cultura hàgim de viure una situació tan absurda és una ofensa a la nostra intel·ligència i la de tothom, i s'hauria de considerar un insult a la intel·ligència dels partits polítics que han legitimat l'aplicació del 155, perquè sense el 155 no hi hauria el que hi ha".
stats