Cultura 06/09/2013

Miyazaki: "Sempre he dit que volia retirar-me, però aquesta vegada és veritat"

El director japonès s'acomiada del cinema "per ser lliure i poder fer alguna cosa diferent de l'animació"

2 min

Hayao Miyazaki s'ha acomiadat del cinema aquest divendres en una multitudinària roda de premsa a Tòquio en què ha explicat que abandona la realització per poder "ser lliure i fer alguna cosa diferent de l'animació".

"Sempre he dit que volia retirar-me, però aquesta vegada és veritat", ha fet broma Miyazaki, que des dels anys 90 ha reiterat sovint el seu desig de deixar la professió.

En una sala plena de gom a gom, amb més de 600 periodistes de catorze països, Miyazaki, de 72 anys, ha explicat que va prendre la decisió definitiva després d'acabar el seu últim llargmetratge, 'Kaze Tachinu' ('S'alça el vent'). "M'hi he dedicat a fons, a aquest film, i mentre el feia no pensava a retirar-me; només sentia pressió per si podia o no podia acabar-lo", ha dit.

Lluny queden els temps en què Miyazaki i el seu equip feien pel·lícules "en quatre o cinc mesos", com va passar amb 'El castell de Cagliostro' (1979), el seu debut en la direcció sis anys abans de fundar la productora Studio Ghibli amb Isao Takahata i el productor Toshio Suzuki. "Érem joves. Jo no tenia problema a perdre hores de son. Però no pots demanar treballar a aquest ritme sempre, perquè la gent es fa gran i ha de triar entre la feina o la família".

"Han passat cinc anys entre les meves dues últimes pel·lícules. La següent no la podria estrenar fins d'aquí sis o set anys, i jo ja en tindria pràcticament 80 i estaria esgotat", ha explicat el director de 'La princesa Mononoke'. "Primer de tot sóc animador i per expressar-me he de dibuixar, i això vol dir que he de passar moltes hores a la taula de dibuix", va afirmar.

Miyazaki no ha volgut afirmar si seguirà produint, almenys, curtmetratges, encara que ha assegurat que seguirà anant al seu famós 'atelier', construït a prop dels dos petits edificis que Ghibli té al tranquil barri de Koganei, a Tòquio. També ha explicat que vol dedicar temps "com a voluntari" a renovar el Museu Ghibli de Tòquio i a preparar noves exposicions.

stats