Cultura 26/01/2021

Entra al MNAC 'Dona i les seves parts', de Roser Bru

L'obra forma part del projecte del museu per construir una col·lecció de postguerra

ARA
2 min
'Dona i les seves parts', de Roser Bru

El Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) ha incorporat l'obra Dona i les seves parts, pintada l'any 1968 per Roser Bru. L'artista, exiliada a Xile des del 1939, és un referent pel que fa a la representació de la feminitat i en les seves obres explora la condició femenina i la dona. L'obra s'incorpora amb motiu de la formació de la Col·lecció Nacional d'Art Contemporani del MNAC i del projecte del museu per construir una col·lecció de postguerra. Dona i les seves parts se suma així a Autoretrat embarassada, de Mari Chordà; Retrat d'Isabel Garriga, de Maria Girona, i Cosmo, de Silvia Gubern, incorporades recentment al museu.

A través d'un comunicat, el MNAC ha explicat que Dona i les seves parts reuneix les "qualitats de solemnitat i potència plàstiques" pròpies de Bru. El museu ha afegit que la peça "està datada a l'històric any 1968 i coincideix amb l'auge de la reivindicació feminista". El MNAC també subratlla que "la frontalitat i la voluptuositat de l'obra remeten a les famoses estatuetes femenines de la prehistòria i transmeten una sensació d'energia i de potència" i que "és una figura totèmica, misteriosa i alhora carnal que manifesta una determinació disposada a resistir els embats de la història".

Roser Bru s'ha convertit en un referent de l'art xilè del segle XX. Bru va arribar al país l'any 1939 a bord del Winnipeg, amb el viatge de rescat dels exiliats que va organitzar Pablo Neruda. L'impacte de la Guerra Civil, l'exili i la seva catalanitat són elements fonamentals de la vida i obra de l'artista, els quals comença a manifestar com a tema principal a partir del 1973, coincidint amb el cop d'estat de Pinochet. Al llarg de la seva carrera, l'artista ha treballat a partir de l'experiència pròpia, la història política i el compromís amb el present, a part de basar-se en la dona i la condició femenina.

stats