Cultura 07/05/2014

Montserrat Caballé paga 300.000 euros a Hisenda per reduir la possible pena per frau fiscal

La soprano al·lega problemes de mobilitat per evitar anar al jutjat a declarar. La declaració està prevista per aquest divendres

Agències
2 min

BarcelonaLa soprano Montserrat Caballé ja ha pagat a l'Agència Tributària 300.000 euros per fer front al suposat frau fiscal de més de mig milió d'euros pel qual està imputada. Està previst que Caballé declari aquest divendres davant del jutge, però ho podria fer des de casa seva per motius de salut. Amb aquest avançament dels diners podria intentar reduir la possible pena que li seria imposada.

Segons han informat a Efe fonts judicials, la soprano té la intenció de tornar tota la quantitat defraudada a l'Agència Tributària, però el pagament no evitarà la seva declaració com a imputada davant del jutge que instrueix la querella per frau fiscal que li va interposar la Fiscalia.

Els diners han estat ingressats a l'Agència Tributària, però la fiscalia i el jutjat encara no en tenen constància oficial, segons han confirmat a l'ACN fonts properes a la cantant. El pagament de l'IRPF del 2010 presumptament defraudat estava sent negociat amb Hisenda abans que el passat 25 d'abril el ministeri públic interposés la querella, que va ser acceptada a tràmit pel Jutjat d'Instrucció número 4 de Barcelona.

Ara caldrà veure si finalment Caballé paga els 200.000 euros restants o si cal que afegeixi més diners per la multa que porta implícita qualsevol delicte fiscal. A més, encara que pagués tot l'import, un pacte amb la fiscalia hauria d'incloure necessàriament l'acceptació del delicte.

En principi la soprano està citada pel proper divendres, però el seu delicat estat de salut podria endarrerir o suspendre la declaració. Fonts jurídiques han explicat que l'advocat de la soprano ha presentat un informe mèdic on desaconsella el desplaçament de Caballé fins la Ciutat de la Justícia per problemes de mobilitat corporal. El jutge ja ha ordenat que un metge forense certifiqui aquests problemes aquest dimecres o dijous, i ja té reservat un cotxe per desplaçar-se fins al domicili de la soprano el proper divendres per prendre-li declaració allà mateix.

En una querella presentada el passat 25 d'abril, la fiscalia acusa Caballé d'haver defraudat 508.462,55 euros a hisenda en concepte d'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques (IRPF) corresponent a l'any 2010. El ministeri públic sosté que aquest any la soprano "vivia de forma habitual" a Barcelona però "formalment figurava" com a resident a Andorra "als únics efectes de no tributar a la Hisenda Pública espanyola".

Segons la querella del ministeri fiscal, l'any 2010 Caballé "formalment figurava com a resident al Principat d'Andorra, país que tenia la consideració de paradís fiscal", amb l'objectiu "d'obtenir un major benefici de l'activitat professional que desenvolupava a base de no ingressar a l'hisenda pública els diners que li corresponia per IRPF i als únics efectes de no tributar a la hisenda pública espanyola".

La fiscalia sosté que Caballé "vivia de forma habitual" en un domicili de Barcelona en l'exercici 2010 i que per tant "estava obligada" a presentar la declaració de l'IRPF a l'agència tributària espanyola.

A més, el ministeri públic afegeix que la "gran majoria" de contractes que Caballé va signar per fer concerts i gravacions durant aquell any els va fer a través d'una empresa andorrana "per aconseguir que l'agència tributària espanyola no tingués coneixement dels seus ingressos i de la seva residència real a Espanya i no li pogués exigir el pagament de l'impost corresponent".

stats