Cultura 23/05/2021

El monument franquista de l'Ebre es retirarà el 18 de juliol

La data coincideix amb els 85 anys del cop d'estat franquista

ARA
2 min
El monument franquista de Tortosa

El monument franquista al mig del riu Ebre a Tortosa es podria desmantellar del tot a principis d'agost. Així ho preveu el Govern, que vol començar a desmuntar-lo el 18 de juliol, el dia que es compleixen 85 anys del cop d'estat franquista. En declaracions a l'ACN, la directora general de Memòria Democràtica, Gemma Domènech, admet que la data té simbolisme, però també assegura que és el moment amb més bones condicions pluviomètriques: "El monument representa una anomalia democràtica i és un insult a les víctimes, als seus familiars i a tots els demòcrates, i el 18 de juliol és un bon dia per posar-hi remei".

Davant les accions administratives i judicials impulsades per entitats com el Col·lectiu per la Reinterpretació del Monument de la Batalla de l'Ebre de Tortosa (Corembe) amb l'objectiu d'aturar-ne la retirada, Domènech afirma que tot s'ha fet segons la legalitat. Creu que no prosperaran ni els recursos en contra de la modificació del planejament urbanístic municipal ni el contenciós administratiu contra l'adjudicació de les obres per part del Govern. "El departament de Justícia té la voluntat de tirar-ho endavant, i ara mateix no preveiem que això pugui canviar", assegura.

Retirar el monument no serà una tasca senzilla perquè les dimensions són força importants: té dues piràmides, una de 16 metres i l'altra d'uns 40 metres. El cost de l'operació serà d'uns 200.000 euros.

L'arquitecte Antonio López ha fet l'estudi previ per a la viabilitat de la retirada del monument. La grua que l'haurà de retirar, amb un braç que pot aixecar fins a 6,7 tones de pes, haurà de baixar per una rampa fins a la llera del riu perquè les seves dimensions feien impossible l'operació des dels carrers adjacents. Per això s'ha decidit fer l'operació a l'estiu, una època en què l'Ebre és menys cabalós. El monument s'embolcallarà amb una bastida metàl·lica i s'hauran de tallar algunes seccions amb un sistema d'oxitall, una barreja de dos gasos que permetrà disseccionar les peces. Es calcula que el monument s'haurà de dividir en setze peces i que tot el procés durarà uns vint dies.

stats