Cultura 21/03/2021

Mor als 75 anys el poeta polonès Adam Zagajewski

Autor d'una quinzena de poemaris, va rebre el premi Princesa de Astúries de les Lletres 2017

ARA
2 min
“El poeta d’avui es mou entre 
 La màgia i les estadístiques”

BarcelonaEl poeta, novel·lista i assagista polonès Adam Zagajewski va morir diumenge als 75 anys, segons va informar la Fundació Princesa d'Astúries i recull Europa Press. Considerat un dels més grans poetes polonesos contemporanis, forma part de l'anomenada Generació del 68 o de la Nova Onada, formada per autors decidits a comprometre's políticament amb les seves obres. Zagajewski va crear dos dels principals lemes d'aquest grup: Digues la veritat i Parla clar. Exiliat a Alemanya, París i els Estats Units successivament, el 2002 va tornar a Cracòvia. Un dels reconeixements més destacats que va rebre va ser el premi Princesa d'Astúries de les Lletres.

En paral·lel a la seva obra literària, publicada en català i castellà per Quaderns Crema i Acantilado, Zagajewski també va ser coeditor de la revista literària Zeszyty Literackie, que es publica a París, i va ser professor a la Universitat de Houston i a la de Chicago. Als 70 es va unir al grup de dissidents de Cracòvia anomenat Teraz [Ara]. El 1972 va publicar el seu primer poemari, Komunikat, i després la novel·la Calent i fred. A més, difonia les seves idees a la revista clandestina Zapis, un dels principals mitjans de l'oposició democràtica polonesa. "Adam Zagajewski va ser un home extraordinari -diu el comunicat que han fet públic Quaderns Crem i Acantilado-, savi i de sensibilitat refinada, qualitats que la seva obra, tant en vers com en prosa, reflectien. La seva pèrdua deixa un buit difícil d'omplir, perquè el món, més que mai, necessita poetes com ell, que ens acostin a la bellesa i ens recordin el camí".

Després va publicar Carnisseries, i perseguit pel règim comunista, es va exiliar a París el 1982. Aleshores va publicar la novel·la Traç i el poemari Lletra. Oda a la pluralitat. En el seu següent assaig, Solidaritat i solitud, Zagajewski hi exposava les seves tesis sobre el compromís polític dels escriptors. El 1988 va viatjar als Estats Units, on va treballar com a professor visitant en el Creative Writing Program de la Universitat de Houston. Amb el poemari Plotno va evolucionar cap a la contemplació poètica, lluny de la combativitat de les seves primeres obres.

Algunes obres seves posteriors són l'assaig Dues ciutats, els poemaris Terra de foc, Tres àngels, Desig, Antenes, Mà invisible, el llibre de memòries A la bellesa aliena i el recull d'assajos En defensa del fervor.

stats