Cultura 02/07/2016

Mor el poeta i assagista francès Yves Bonnefoy

Com a traductor va fer versions de Shakespeare, Petrarca i Yeats i com a crític d'art es va endinsar en el llegat de Giacometti i Goya, entre altres artistes

Efe
2 min
El poeta i assagista francès Yves Bonnefoy

ParísEl poeta, assagista i traductor francès Yves Bonnefoy, una de les grans veus literàries en la França contemporània, va morir ahir als 93 anys, segons informa 'Le Monde'. L'escriptor va sonar en repetides ocasions com a candidat al premi Nobel per la seva obra poètica però també per la seva tasca com a crític d'art i traductor, que el va portar a passar al francès les grans obres de teatre de Shakespeare i de gegants com Petrarca o Yeats.

El llegat d'Yves Bonnefoy inclou més de cent llibres –traduïts a una trentena d'idiomes–, amb els quals va guanyar prestigiosos guardons a França, com el premi Goncourt el 1987, o fora de França, com el premi de la Fira Internacional del Llibre de Guadalajara a les llengües romàniques el 2013, cosa que el va convertir en el primer francès a aconseguir-ho.

Nascut el 1923 a Tours en una família obrera, Bonnefoy es va instal·lar a París als 20 anys i es va convertir en poeta després d'haver estudiat matemàtiques a la seva ciutat natal. Bonnefoy va ser conegut en els seus inicis per la seva proximitat al surrealisme i al mateix André Breton, tot i que des de molt aviat, el 1947, es va distanciar d'aquest moviment perquè considerava que renunciava a la realitat per un món tancat de símbols moltes vegades hermètics. El 1953 apareix el seu primer gran poemari, 'Du mouvement et de l'immobilité de Douve', que li va donar prestigi dins i fora del seu país i li va obrir les portes de països com els Estats Units o Itàlia. Les seves obres com a crític d'art van indagar en grans figures de la literatura com Rimbaud, de qui es declarava gran admirador, però també en el llegat d'artistes com Goya o Giacometti. Molt actiu fins ben gran, Bonnefoy va ser nomenat doctor 'honoris causa' en innombrables universitats, com Oxford, Chicago o Siena, i va ser professor honorari al prestigiós Collège de France, de París.

stats