Cinema
Cultura 28/04/2012

Mor el cineasta Jordi Feliu als 85 anys

El director d''Alícia a l'Espanya de les meravelles' era membre d'honor de l'Acadèmia del Cinema Català

Ara
2 min

BarcelonaJordi Feliu i Nicolau (Barcelona, 1926) va morir ahir als 85 anys d'edat. Director, guionista i crític de cinema, la seva pel·lícula més recordada és 'Alícia a l'Espanya de les meravelles' (1978), una crítica faula sobre la transició protagonitzada per Mireia Ros.

Feliu, que aquest any va ser reconegut com a membre d'honor de l'Acadèmia del Cinema Català, va participar en la fundació del grup La Gente Joven del Cine Amateur juntament amb Pedro Balaña, Sergi Schaaf i Jorge Juyol. El 1957 se’n va a Madrid per estudiar direcció a l’Institut de Investigacions i Experiències Cinematogràfiques, l'única escola oficial de cinema que hi havia a l’Estat.

El 1960, Feliu va iniciar una estreta col·laboració amb Josep Maria Font. Van treballar plegats en els guions de dues pel·lícules d'Antonio Isasi Isasmendi, 'Tierra de todos' (1961) i 'Vamos a contar mentiras' (1962), i van compartir la direcció de 'Diálogos de la paz' (1965), 'El arte de casarse' (1966) i 'El arte de no casarse' (1966).

A la dècada següent, Feliu va dirigir un documental sobre els 75 anys d’història del F.C. Barcelona i la pel·lícula 'Alícia a l'Espanya de les meravelles'. Aquest film, que criticava el franquisme des del surrealisme, el va presentar a la Quinzena dels Realitzadors del Festival de Canes, i es va projectar als festivals del Brasil, Nova York, Belgrad, Cartagena de Indias i Nova Delhi, entre d’altres. També va dirigir un migmetratge documental sobre la història de la Generalitat, 'Som i serem' (1982).

Feliu va dirigir altres curtmetratges, sovint vinculats a l’Institut del Cinema Català, entitat de la qual va ser el president. També va treballar per a TVE i TV3. Com a crític, va col·laborat a les revistes 'Imágenes', ' Film Ideal', 'Afal' i 'L'Altro Cinema', entre d'altres.

L'any 2008 el crític Lluís Bonet Mojica li va dedicar el llibre 'Jordi Feliu: un creador a l'Espanya de les merevalles', que va editar Pòrtic.

stats