Còmic
Cultura 10/03/2012

Mor el dibuixant francès Jean Giraud, 'Moebius'

El creador dels còmics del tinent Blueberry i de la sèrie 'L'incal' tenia 73 anys

Ara
2 min

BarcelonaJean Giraud, també conegut com Moebius, ha mort avui dissabte a París als 73 anys, després d'una llarga malaltia. Giraud es va fer molt popular als anys 60, quan va crear el còmic 'western' protagonitzat pel tinent Blueberry, amb guions de Jean-Michel Charlier.

Als anys 70, ja com a Moebius, es va endinsar en el territori de la ciència-ficció. Va fundar el grup Humanoides Associats, que va ser l'origen de la revista 'Métal Hurlant'. A partir del 1980, va col·laborar amb Alejandro Jodorowsky en la sèrie 'L'incal'. En els últims anys, Moebius havia realitzat 'Inside Moebuis', una mena d'autobiografia on conversava sobre el procés de creació amb els personatges.

Nascut a Nogent-sud-Marne, als afores de París, el 8 de maig del 1938, Giraud va començar fent feines per a publicitat. Lligat de ben jove a l'escola francobelga, va ser alumne de Jijé. El 1964 va crear el personatge del tinent Blueberry, protagonista d'uns àlbums ambientats a l'oest nord-americà amb guió de Jean-Michel Charlier. Giraud, amb un estil realista, va imaginar un 'western' molt influït per la narrativa cinematogràfica i, alhora, capaç d'incorporar elements màgics.

Sense deixar de banda Blueberry, es va anar interessant per la ciència-ficció. Inspirant-se en el matemàtic i astrònom alemany August Möbius, va adoptar el sobrenom de 'Moebius', amb el qual va signar les aventures del Major Fatal, d'Arzach i de John Difool. Aquest últim és el protagonista de 'L'incal', la sèrie que va començar el 1980 amb la col·laboració del xilè Alejandro Jodorowsky.

La capacitat de Moebius per imaginar altres universos va influir de manera molt significativa el cinema de ciència-ficció. Per exemple, el còmic 'The long tomorrow', publicat el 1976 a partir d'un guió de Dan O'Bannon, va inspirar la ciutat del futur de la pel·lícula 'Blade runner', de Ridley Scott. La relació de Moebius amb el cinema va anar més enllà de la inspiració, perquè també va col·laborar en el disseny del vestuari d''Alien', juntament amb l'artista suís Giger, i va participar a 'Abyss', de James Cameron; 'Tron', de Steven Lisberger, i a 'El cinquè element', de Luc Besson. També va dibuixar l''story board' de 'Dune', el film de David Lynch.

Després de revolucionar el món del 'western' i el de la ciència-ficció, Moebius va treballar el format de novel·la gràfica autobiogràfica a 'Inside Moebius', un projecte en què reflexionava, amb humor, sobre les seves creacions.

Abans de morir, Moebius treballava en la conclusió de la sèrie 'Arzach'.

stats