Cinema
Cultura 27/06/2012

Mor als 71 anys l'escriptora i cineasta Nora Ephron

Va escriure els guions de comèdies romàntiques com 'Quan en Harry va trobar la Sally', 'Alguna cosa per recordar' o 'Tens un e-mail', i les dues últimes també les va dirigir

Efe
2 min

Los AngelesNora Ephron, guionista i directora especialitzada en comèdies romàntiques com 'Whan Harry met Sally' ('Quan en Harry va trobar la Sally', dirigida per Rob Reiner el 1989), 'Sleepless in Seattle' ('Alguna cosa per recordar', 1993), 'Michael' (1996) o 'You've got mail' ('Tens un e-mail', 1998), ha mort aquesta nit als 71 anys en un hospital de Nova York, segons ha avançat el diari 'The Washington Post'. Posteriorment, el seu agent ha confirmat a la cadena nord-americana ABC que la realitzadora novaiorquesa patia leucèmia.

Ephron havia estat candidata l'Oscar en tres ocasions, pels guions originals de 'Silkwood' (1983), 'Quan en Harry va trobar la Sally' i 'Alguna cosa per recordar'. També havia estat nominada als Globus d'Or pel guió de 'Quan en Harry va trobar la Sally' i va rebre el premi honorífic del sindicat de directors dels Estats Units l'any 2003.

La realitzadora estava casada amb l'escriptor Nicholas Pillegi, de 79 anys, i era mare de dos fills, fruit del seu matrimoni amb Carl Bernstein, un dels periodistes que van destapar el cas Watergate. Precisament una infidelitat de Bernstein la va inspirar per escriure la novel·la 'Heartburn' (1986), posteriorment adaptada al cinema en una cinta dirigida per Mike Nichols i protagonitzada per Jack Nicholson i Meryl Streep, 'Silkwood'.

Entre els seus títols més coneguts hi ha també 'Bewitched' ('Embruixada', 2003), amb Nichole Kidman en el paper principal, mentre que l'última producció que va dirigir va ser 'Julie i Julia' (2009), per la qual Meryl Streep va estar nominada a l'Oscar. Entre els seus projectes futurs hi havia una pel·lícula biogràfica sobre la cantant Peggy Lee i una cinta titulada 'Lost in Austen'.

Els rumors sobre la mort d'Ephron van començar a circular la tarda d'aquest dimarts després que algunes publicacions es fessin ressò d'una carta de comiat escrita per Liz Smith, amiga íntima de la directora, que parlava d'ella en passat. Els publicistes d'Ephron van negar inicialment les informacions, tot i que van reconèixer que la situació era crítica.

stats