Cultura 08/12/2015

Mor als 61 anys el dramaturg i professor valencià Josep Lluís Sirera

Va publicar una dotzena de textos teatrals i els va estrenar sovint amb la col·laboració del seu germà, el dramaturg Rodolf Sirera

Ara
2 min
El dramaturg i professor valencià Josep Lluís Sirera / LLETRES CATALANES

BarcelonaEl dramaturg i professor valencià Josep Lluís Sirera ha mort aquest dimarts als 61 anys per les complicacions d'una malaltia que patia des de fa un mes. Llicenciat en Fistòria i doctor en Filologia hispànica, era Catedràtic emèrit d'Història del Teatre Espanyol a la Universitat de València (UV). Va publicar i estrenar una dotzena de textos teatrals, amb la col·laboració del seu germà, el dramaturg Rodolf Sirera. Alguns dels textos teatrals de Josep Lluís Sirera es van estrenar a l'Aula de Teatre de la Universitat de València.

Josep Lluís Sirera va rebre prop d'una desena de guardons literaris, entre els quals destaquen el Premi Born de la crítica dels escriptors valencians de teatre per 'La ciutat perduda', el Premi Alcoi de Teatre per 'El capvespre del tròpic' i el Serra d'Or de Teatre per 'El brunzir de les abelles'. Va realitzar, també, la dramatúrgia de diversos textos medievals i del segle XVI, com 'Per Sant Lluc'. La trajectòria de Josep Lluís Sirera no només es va desenvolupar en el terreny teatral: en els darrers anys va ser editor dels guions de la sèrie 'Amar en tiempos revueltos'. A banda de col·laborar en textos propis, els germans Sirera van tenir cura de les edicions del teatre de Faust Hernández Casajuana i del teatre complet d'Eduard Escalante.

Autor, professor i un professional implicat en la governança de la UV

La capella ardent obrirà les portes aquesta vespre al tanatori de València i el funeral se celebrarà demà a les mateixes instal·lacions. Josep Lluís Sirera estava especialitzat en historia del teatre medieval i del segle XVI, així com en el teatre espanyol des del segle XIX, sobre els quals va publicar més de 20 llibres i un centenar d'articles. També era el director de la web teatral Episkenion, centrada en l'escriptura i les pràctiques escèniques contemporànies.

A més de catedràtic de la UV, Josep Lluís Sirera, va ser el vicedegà de la facultat de Filologia (1986-1987), degà del mateix centre (1987-1989), director del departament de Filologia espanyola Española (1992-1995), director del Servicio de biblioteques i Documentació de la UV (2002-2006), i vicerrector de Cultura entre els anys 2010 i 2011.

stats