Obituari
Cultura 09/04/2013

Mor l'escriptor, humanista i economista José Luis Sampedro

Ha mort a Madrid als 96 anys. Sampedro va defensar sempre una economia més humana i més solidària, i s'havia convertit en la veu dels 'indignats'

Ara
1 min

BarcelonaL'escriptor, humanista i economista José Luis Sampedro ha mort a Madrid als 96 anys. Premi Nacional de les Lletres 2011, Sampedro va defensar sempre una economia més humana i més solidària. En els darrers anys, Sampedro s'havia convertit en la veu dels 'indignats' del moviment 15-M. L'escriptor i intel·lectual havia escrit el pròleg d''Indigneu-vos!', del francès Stéphene Hessel.

Sampedro va morir diumenge passat i aquest matí ha estat incinerat a Madrid. L'autor no volia que es conegués la notícia de la seva mort perquè volia tenir un comiat discret.

Nascut a Barcelona, l'escriptor va viure al Marroc fins als 13 anys. Durant la Guerra Civil va lluitar primer amb el bàndol republicà i després, amb el franquista. Finalment, però, es va allunyar d'ambdós bàndols. Una de les seves primeres obres, 'La sombra de los días' (1945), és fruit de la seva experiència a la guerra.

Entre les seves obres econòmiques destaquen 'Las fuerzas de nuestro tiempo', 'Inflación: una versión completa' (1976), 'El mercado y la globalización' (2002) i 'Economía humanista. Algo más que cifras' (2009).

Entre la seva obra narrativa destaca 'Octubre, octubre' (1981), 'La sonrisa etrusca' (1985), 'La vieja sirena' (1990) o 'El amante lesbiano' (2000).

stats