Còmic
Cultura 09/12/2011

Mor Jerry Robinson, el pare del Jòquer

El 1940 va dibuixar l'arxienemic de Batman; Bob Kane, el pare del superheroi emmascarat, mai va reconeixer-li la creació

Ara
1 min
Jerry Robinson

Jerry Robinson, l'artista de còmic al qual s'atribueix la creació de Jòquer, l'arxienemic de Batman, va morir dimecres als 89 anys.

"Va ser un pioner explicant històries", el recordava Mike Marts, l'editor de Batman a DC Comics, "i ara els carrers de Gotham són una mica més solitaris". Robinson va començar a dibuixar còmics el 1939, amb només 17 anys. Un any més tard naixia el personatge del Jòquer, un personatge amb ulls endimoniats i rialla gèlida i esfereïdora al qual van donar vida actors com Jack Nicholson i Heath Ledger.

"Sempre he considerat que els malvats eren més interessants", explicava Robinson l'any passat. "Primer se'm va acudir el nom, el Jòquer. Després vaig pensar en la carta", afegia. Però Bob Kane, el creador de Batman, va reivindicar que el Jòquer l'havien creat amb Bill Finger, l'escriptor de les sèries. Diferents historiadors coincideixen que el personatge és obra de Robinson.

A més de crear el superheroi Atoman i de treballar fent tires còmiques i caricatures per a la revista Playbill, Robinson va ser professor a l'escola d'Arts Visuals de Nova York i va presidir l'Associació Americana de Caricaturistes.

"Jerry ha donat realisme –i sentit de l'humor– als còmics", afirmava el seu editor a Abrams Comic Art. "Va veure el valor del còmic com un art".

stats