LITERATURA
Cultura 13/03/2015

Mor Terry Pratchett, icona de la literatura fantàstica

Va dedicar 40 novel·les al satíric Discworld

Jordi Nopca
2 min
Mor Terry Pratchett, icona de la literatura fantàstica

BarcelonaQuan l’any 1983 Terry Pratchett va començar a escriure El color de la magia, primera entrega de la sèrie Discworld, s’hi va posar amb un motiu al cap: “Fer broma amb els clixés del gènere fantàstic”. Tres dècades després, l’escriptor anglès ha mort als 66 anys, a conseqüència de complicacions derivades de l’Alzheimer que li van diagnosticar a finals del 2007, quan les seves novel·les ja havien arribat a altíssimes cotes de popularitat: en aquells moments n’havia publicat 36, havien sigut traduïdes a una trentena de llengües i se n’havien venut milions d’exemplars.

Ara en són 40, la seva obra es pot llegir en 37 llengües -malgrat que en català ningú ha apostat per ell, encara- i se n’han col·locat més de 85 milions d’exemplars. Actualment, Terry Pratchett és el segon autor més venut del Regne Unit, només superat per J.K. Rowling.

“En gairebé 70 llibres, en Terry ha enriquit el planeta com poca gent ha fet abans d’ell -explicava ahir el seu editor anglès, Larry Finlay-. Tots el que l’hem llegit sabem que Discworld era la seva manera de satiritzar el món: ho va fer d’una manera brillant, amb talent, sentit de l’humor i una enorme capacitat d’invenció”. La saga de Pratchett té lloc en un món de fantasia amb forma de disc -o de pizza- aguantat per quatre elefants gegantins que alhora són damunt la tortuga A’Tuin, de 15.000 quilòmetres de llarg, que neda per l’espai. Alguns dels seus títols són Brujas de viaje, Papá puerco, Carpe Jugulum, El quinto elefante i Los pequeños hombres libres. Tots es poden trobar a DeBolsillo.

També destaquen en la seva producció la trilogia dels gnoms i Buenos presagios, signada a mitges amb Neil Gaiman. El Discworld de Pratchett, que es nodria de la mitologia, els contes de fades, Shakespeare i la música rock, serà continuat per la seva filla Rhianna. A la tardor sortirà The shepherd’s crown.

stats