ARTS ESCÈNIQUES
Cultura 08/03/2011

El Museu de les Arts Escèniques s'ubicarà a l'edifici de la Casa de la Premsa

La Diputació i l'Ajuntament de Barcelona segellen un acord per obrir el 2013 un nou museu d'interès nacional sense garantir-se la col·laboració de la Generalitat

Laura Serra
2 min
Casa de la premsa

BarcelonaLa història del teatre català i espanyol està dins de caixes de fusta als magatzems de l'Institut del Teatre. El Museu de les Arts Escèniques que històricament ha estat vinculat a l'Institut del Teatre i que havia estat obert en l'anterior seu de l'escola d'arts escèniques al Palau Güell, tornarà a mostrar l'esplendor del teatre català al públic a partir del 2013. I ho farà a l'antiga Casa de la Premsa, l'edifici modernista de Pere Domènech situat a Montjuïc (aixecat en motiu de l'Expo de 1929) que avui infrautilitza la Guàrdia Urbana. Aquest matí han signat un conveni la Diputació de Barcelona i l'Ajuntament de la ciutat, els primers s'ocuparan d'omplir l'edifici amb els fons que conserva l'Institut del Teatre, mentre que l'Ajuntament cedirà l'edifici per a aquest ús durant cinquanta anys. Tot i la voluntat que el nou museu sigui considerat d'interès nacional, aquestes institucions no compten encara amb el suport de la Generalitat, tot i que esperen obtenir-lo. "No penso demanar permís per tirar endavant projectes. Tirarem endavant els projectes en què creguem. No demanem res a la Generalitat aquest 2011. D'aquí un temps esperem que la Generalitat pugui sumar esforços", ha dit l'alcade Jordi Hereu.

El Museu de les Arts Escèniques, que ara és consultable a través de la xarxa, ja que en bona part està digitalitzat, compta amb 500.000 documents conservats, entre llibres, cartells, originals de figurinisme, fotografies, etc. A més, el MAE ha rebut diverses donacions: hi ha part del llegat de Margarida Xirgu (vestits i documents), el vestuari de Victòria dels Àngels, vestuari i decorats de Fabià Puigserver, mobles, un quadre de Ramon Casas sobre Manelic de Terra Baixa, decorats de Mestres Cabanas (el darrer autor d'escenografies en paper del Liceu), una col·lecció de 400 titelles, la col·lecció més important d'originals d'autors del Segle d'Or com Calderón de la Barca. Els seus responsables han dit avui que és el fons d'arts escèniques més important de l'Estat Espanyol i que, en el nou edifici, servirà per als professionals i també perquè "els joves comencin a estimar el teatre", ha dit l'alcalde Jordi Hereu.

stats