Cultura 09/03/2011

El museu del teatre arrenca sense la Generalitat

La Diputació i l'Ajuntament de Barcelona han signat un acord per obrir el 2013 el Museu de les Arts Escèniques a l'antiga Casa de la Premsa. De moment, no tenen el suport de la Generalitat.

Laura Serra
2 min
La Casa de la Premsa acollirà el museu del teatre

Barcelona.Al soterrani de l'Institut del Teatre s'hi amaga, en grans caixes de fusta, bona part del patrimoni de les arts escèniques catalanes de l'últim segle. A banda d'un fons bibliogràfic i documental de més de 125.000 volums -considerat un dels més importants d'Europa, sobretot del teatre català i del Segle d'Or espanyol-, l'Institut conserva un bast arxiu fotogràfic, indumentària, escenografies, titelles, programes, cartells i fins i tot quadres relacionats amb el teatre català: hi ha un Manelic de Terra Baixa pintat per Ramon Casas, el vestit de Doña Rosita de Margarita Xirgu, castanyoles de José de Udaeta, 400 titelles, escenografies de Mestres Cabanes i, fins i tot, un bust de pedra d'Isabel II que a finals del XIX van arrencar de la façana del Liceu, van arrossegar per la Rambla i es va recuperar directament del mar. Tot aquest material tornarà a veure la llum en un futur Museu de les Arts Escèniques (MAE) que ja té ubicació: la Casa de la Premsa. L'Ajuntament ha arribat a un acord amb la Diputació de Barcelona per cedir al museu durant cinquanta anys aquest edifici de Pere Domènech, datat de l'Expo del 1929 i situat a Montjuïc, a prop de la Ciutat del Teatre. Fins ara l'utilitzava la Guàrdia Urbana.

L'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, va advertir ahir que el projecte, de moment, "es posa a l'agenda". La intenció és inaugurar-lo de cara al 2013, que serà l'Any del Teatre, però, per ara, el MAE no té un pressupost assignat. Tant el president de la Diputació, Antoni Fogué, com Jordi Hereu van afirmar que esperen la col·laboració de la Generalitat, ja que caldrà reformar l'edifici i fer el projecte museogràfic. A més, esperen que consideri aquest museu d'interès nacional i hi aporti recursos en conseqüència.

"Per al 2011 no demanem res", es va excusar Hereu, conscient que aquest any el departament de Ferran Mascarell ha ajornat altres projectes de museus i ha retallat el pressupost de la majoria d'equipaments. Hereu fins i tot va esquivar les crítiques que podrien venir de la conselleria per posar-los en un compromís: "No penso demanar permís per tirar endavant projectes. No renunciarem a fer projectes, de cap manera. Aquesta iniciativa no és contra ningú sinó al servei de la cultura", va dir l'alcalde.

stats