Músoca
Cultura Música 16/08/2022

Figueres obliga la Guàrdia Urbana a fer hores extres pel festival Acústica

El sindicat majoritari del cos policial portarà la decisió al TSJC perquè "vulnera els seus drets"

2 min
Imatge del concert de Nathy Peluso el passat 28 d'agost de 2021, a les Nits d'Acústica de Figueres

GironaNou pols entre l’equip de govern de Figueres i la Guàrdia Urbana. Fa dos mesos que el cos policial no fa hores extres perquè considera que s’estan incomplint els acords signats, i ara l’Ajuntament ha emès un decret per obligar-los a treballar fora del seu horari amb motiu del festival Acústica. La nova ordre es basa en un informe de l’inspector en cap en el qual adverteix que es tracta d’un esdeveniment que aplega en quatre dies unes 90.000 persones, amb pics de més de 19.000 assistents simultanis. Després de l’anunci, el sindicat SIP-Fepol ha deixat clar que portaran el decret al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) perquè “vulnera els drets fonamentals”. 

El document que signa l’inspector en cap exposa que la ciutat viurà una “situació d’emergència” entre l’1 i el 4 de setembre amb la celebració del festival. “El pic màxim d'ocupació es preveu en 19.500 persones simultànies el divendres i dissabte a la nit”, assenyala. L’informe també indica que calen 25 agents de servei en els moments de màxima afluència, “efectius que no es poden cobrir amb els torns ordinaris de treball, ni fent canvis de planificació”. 

El decret descriu tot un seguit de funcions que ha de fer la Guàrdia Urbana durant la celebració de l’Acústica “per garantir la protecció de les persones i dels béns”; i alerta que “un dèficit d’efectius” pot impedir que puguin fer aquestes tasques i posin en “risc” els assistents. Així, diuen que, per exemple, podrien produir-se atropellaments, saturació dels espais dels concerts o “situacions que provoquin allaus humanes”. Per això han decidit que obligaran una vintena d’agents a treballar en dies que no havien de fer-ho, a fer hores extraordinàries i a altres efectius els faran canviar el torn. 

Cap als tribunals

El sindicat SIP-Fepol –majoritari a la Guàrdia Urbana– ha criticat que s’apel·li a una situació d’emergència quan es tracta d’un festival que se celebra anualment i que està perfectament planificat. "Pensem que això vulnera drets fonamentals perquè, a més, els serveis extraordinaris són voluntaris, i per això presentarem un recurs i en demanarem la suspensió cautelar", ha recalcat a l’ACN el delegat del sindicat a les comarques gironines, Sergi Fernández. 

Per al representant sindical, l’equip de govern de Figueres, amb aquesta decisió, ha fet “un pas més” per mantenir enquistat el conflicte que mantenen des de fa temps. 

stats