Música

La Franz Schubert Filharmonia celebra la majoria d'edat amb Daishin Kashimoto, Olga Kern i Maxim Vengerov

L'orquestra de Tomàs Grau oferirà sis concerts a l'Òpera de Dubai durant el mes d'abril del 2025

2 min
La pianista Olga Kern.

BarcelonaEncara aclaparats per la bona rebuda al Carnegie Hall de Nova York, els músics de la Franz Schubert Filharmonia (FSF) encaren la temporada simfònica al Palau de la Música amb ganes de continuar creixent i alhora mantenir-se arrelats al territori. "Aquest any l'orquestra compleix divuit anys, celebrem la majoria d'edat", ha dit el director titular i artístic de l'orquestra, Tomàs Grau, durant la presentació de la nova temporada. "Ja hem culminat el nostre creixement, ara el que volem és expandir-nos", segons el director. "Estem parlant d'una orquestra amb nom propi", ha afegit el compositor Joan Magrané, que ha assistit a la presentació com a convidat especial. Entre l'1 d'octubre del 2024 i el 18 de maig del 2025, l'orquestra es posarà sota la batuta de l'holandès Ton Koopman, el mexicà Carlos Miguel Prieto i la francesa Laurence Equilbey, que dirigirà el Rèquiem de Fauré.

La temporada arrencarà amb la Cinquena de Mahler interpretada exclusivament per músics de l'orquestra, sense convidats. És "un nou format" que Grau vol explotar durant els pròxims anys. "Els músics de l'orquestra tenen un nivell molt alt d'excel·lència, i és important que també tinguin l'oportunitat de mostrar el seu talent sense haver d'estar acompanyant una gran figura", diu el director. En aquest sentit, el 19 de gener presentaran una versió reduïda de l'orquestra, en què els solistes de cada secció, capitanejats pel violinista Vlad Stanculeasa, interpretaran l'Octet, op. 20 de Mendelssohn i la Serenata per a cordes, op. 48 de Txaikovski.

L'orquestra es manté fidel a alguns artistes que "han deixat empremta", com la pianista Elisabeth Leonskaja, la violinista Alexandra Soumm i la soprano Núria Rial, "una gran amiga de la casa", segons Grau. Leonskaja, que "l'any passat va acabar plorant d'emoció a l'escenari", oferirà un recital que agrupa les últimes sonates de Mozart, Beethoven i Schubert. "És un programa que permet veure l'evolució dels tres compositors", diu el director.

Tot i això, la temporada estarà marcada pel debut amb l'orquestra de grans solistes de renom internacional. El 20 d'octubre el violinista Maxim Vengerov, guanyador d'un premi Grammy, interpretarà el Concert per a violí, núm. 1, KV 207 i el Concert per a violí, núm. 3, KV 216 de Mozart. El 23 de febrer el concertino de la Filharmònica de Berlín, Daishin Kashimoto, i el violoncel·lista Alexander Chaushian abordaran el Doble concert per a violí, violoncel i orquestra, op. 102 de Brahms. En aquest concert, l'orquestra també interpretarà la Simfonia escocesa de Mendelssohn, "una petita joia compositiva que es programa menys del que caldria", segons Grau. I, finalment, el 18 de maig, per cloure la temporada, la pianista nord-americana Olga Kern interpretarà l'Emperador de Beethoven. "Kern té una carrera molt sòlida sobretot als Estats Units, i també a Àsia i Europa, però per circumstàncies determinades no ha fet gaire carrera a casa nostra", diu el director.

Durant el mes d'abril, l'orquestra aturarà la programació al Palau de la Música per viatjar als Emirats Àrabs Units, on farà sis concerts a l'Òpera de Dubai. "Encara no en podem avançar gaire res, però ens han convidat en un festival en què presentarem sis programes diferents, amb solistes i directors de primera línia mundial", explica Grau.

stats