Música
Cultura Música 08/06/2022

Joaquín Sabina haurà de pagar 2,5 milions a Hisenda

L'Audiència Nacional ha desestimat un recurs del cantant contra una liquidació d'impostos sobre drets d'autor

ARA
2 min
Joaquín Sabina es reafirma al Palau Sant Jordi

BarcelonaL'Audiència Nacional ha desestimat un recurs del cantant Joaquín Sabina contra una liquidació de 2,5 milions d'euros a pagar en impostos per l'IRPF dels anys 2008, 2009 i 2010 en concepte de drets d'autor, cedits a empreses familiars. Per tant, ha donat la raó a l'Agència Tributària respecte al recurs judicial de Sabina, que ja havia reclamat sense èxit per via administrativa davant el Tribunal Econòmic-Administratiu Central. L'Advocacia de l'Estat també volia desestimar el recurs.

Juntament amb uns familiars, Sabina era soci o administrador de tres empreses: Ultramarinos Finos, Relatores i El Pan de Mis Niñas, amb les quals gestionava els seus drets d'autor, immobles a Madrid i Rota, un veler i llibres antics, segons l'inventari recollit en la sentència, del 13 d'abril i consultada per Europa Press.

Durant els tres anys que abasta la inspecció tributària, aquestes tres companyies van generar més de 12 milions d'euros en ingressos d'explotació: "Tots aquests ingressos tenen una relació directa amb el demandant, bé sigui per serveis facturats o per cobrament de drets d'autor (cedits pel demandant a la societat), amb les activitats professionals en les quals la intervenció" de Sabina "constituïa l'element essencial i personalíssim de la prestació del servei corresponent (realització de gales, royalties, vendes de discos, col·laboracions a premsa, etc.)".

En la seva defensa, Sabina va al·legar que no tenia cap relació amb aquestes societats, si bé els magistrats de l'Audiència Nacional citen sentències del Tribunal Superior de Justícia de Madrid que van declarar "inversemblant" aquest argument i que van determinar que el cantant va tenir una tributació inferior a la que li corresponia per aplicació del valor normal de mercat, "la qual cosa hauria determinat un tipus de gravamen superior al de l'impost de societats, i un consegüent augment de la renda a imputar" al cantant per l'IRPF.

Hisenda, en la liquidació de Sabina, va acordar incrementar-li la base imposable de l'IRPF després que el cantant hauria pagat menys tributs amb les seves empreses per l'impost de societats. 

stats