Cultura Música 24/05/2022

Kazushi Ono s'acomiada de l'OBC amb un missatge contra la violència

El músic japonès tanca la seva etapa a Barcelona amb 'Resurrecció' de Mahler

2 min
Kazushi Ono al final del concert, amb el públic dret.

BarcelonaFa dos anys que Kazushi Ono té clar com vol acomiadar-se de la titularitat de l'Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC): amb la Simfonia número 2, Resurrecció, de Gustav Mahler. "Després de tot el que hem passat, aquesta peça té un doble significat. Parla de tenir fe en la humanitat i poder ressuscitar, però alhora llança el missatge de rebuig a la violència i de reivindicar la dignitat humana. No és una simfonia més", afirma Ono, que va començar al capdavant de l'OBC el 2015 i marxarà amb tres concerts aquest dimecres, dijous i divendres a L'Auditori. El concert serà la cloenda de la temporada de l'OBC i comptarà amb la soprano Lydia Teuscher, la mezzosoprano Mihoko Fujimura i l'Orfeó Català.

El director titular va estrenar-se amb l'OBC amb un concert a la Sagrada Família i ara s'acomiada de l'orquestra després d'haver aconseguit elevar el seu so com si fos una catedral. Ono utilitza el símil de la Sagrada Família i explica que quan va arribar el seu ideal de l'orquestra "era aconseguir una construcció musical com la Sagrada Família en què cap element té un significat diferent i totes les individualitats que la componen estan integrades dins la mateixa estructura". Ara s'emporta aquesta idea cap a la Filharmònica de Brussel·les, perquè a partir del setembre del 2022 n'assumirà la titularitat. En paral·lel, es mantindrà al capdavant de l'Orquestra Metropolitana de Tòquio i L'Auditori treballa perquè torni a dirigir l'OBC com a director convidat les pròximes temporades.

Aprofitant el comiat, Ono ha fet un repàs de la feina feta a Barcelona i dels moments i les obres que més l'han marcat. El director recorda amb especial emoció la gira al Japó del 2019 i les estrenes mundials de peces d'Hèctor Parra, Fabià Santcovsky i Mariona Vila, entre d'altres. En aquest sentit, Ono ha destacat la qualitat dels compositors catalans que ha descobert durant la seva etapa a Barcelona i ha subratllat que li agradaria tornar a col·laborar amb Àlex Ollé, amb qui va portar a escena l'òpera Turandot de Puccini. El francès Ludovic Morlot prendrà el relleu d'Ono a partir del setembre al capdavant de l'OBC.

stats