Música
Cultura Música 18/05/2022

Mor el compositor i director de cobla Jesús Ventura als 61 anys

Va crear una trentena de sardanes i era president de l’Agrupació Cultural Folklòrica Barcelona

1 min
El músic Jesús Ventura

BarcelonaEl músic Jesús Ventura ha mort aquest dimecres als 61 anys a Sabadell, ha informat la Confederació Sardanista de Catalunya. Nascut a Barcelona el 22 d'octubre del 1960, Jesús Ventura va compondre una trentena de sardanes, la més coneguda de les quals era Col·legues (1994), en què sona la sintonia corporativa de Catalunya Ràdio i és dedicada a l’emissora. La seva obra també inclou composicions per a cobla en format simfònic com Foc viu i Vida, estrenada al Memorial Joaquim Serra 2020. Va guanyar diversos premis de composició, com el Salvador Uyà de Sabadell (1986) i el de la Federació de la Sardana de l’Any (2006).

Ventura era president de l’Agrupació Cultural Folklòrica Barcelona, presentador del programa de cultura popular i tradicional Fes Ta Festa i autor del llibre La sardana a Barcelona (2014). Paral·lelament a la composició, va fer molta feina arranjant peces de tota mena per a cobla, de l’himne neerlandès a balls tradicionals com el ball de l’Àliga de Barcelona i el ball solemne de l’Àliga de Reus.

Va ser intèrpret de flabiol i tible en cobles com la Principal de Collblanc, Mediterrània i la Principal de Barcelona. I va dirigir les cobles Mediterrània, Ciutat de Cornellà, Sabadell, Juvenil de Bellpuig, Tres Turons, Catània, Mil·lenària de Perpinyà i la Ciutat de Girona. La seva tasca com a director musical el va portar a actuar en diversos escenaris de Catalunya, Espanya, França, Itàlia, Bèlgica, Anglaterra, els Països Baixos, Dinamarca, Cuba, Portugal, Bulgària, Islàndia, Suïssa, Israel i Veneçuela.

stats