Música
Cultura Música 22/09/2023

Mor Ferran Gallart, el cantant dels Strombers

El músic de Santpedor va ser un dels fundadors de la banda de Cardona

2 min
Ferran Gallart, el cantant dels Stormbers

BarcelonaFerran Gallart, el cantant dels Strombers, ha mort aquest dijous a causa d'un càncer de còlon. Així ho ha comunicat el grup a les xarxes socials. "El Ferran ha sigut l'ànima dels Strombers que tant i tant ha fet gaudir més d'una generació en nombroses festes d'arreu del país, desprenent sempre bona energia i felicitat", diu el grup a Facebook. De fet, la malaltia de Gallart ja havia obligat a cancel·lar la gira que havien de fer aquest estiu.

Efectivament, el circuit de festes populars va ser l'hàbitat dels Strombers, una banda de ska-rock l'embrió de la qual va sorgir a finals dels anys 90 en un bar de Cardona. Amb el vent a favor de l'escena mestissa d'aquells anys, Gallart, nascut a Santpedor el 1973, va destacar de seguida com a frontman ideal per conduir un repertori eminentment festiu. Un bon testimoni n'és el primer disc del grup, Fiesta ilegal Vol. 1 (2003), que incloïa cançons com Borracha, amb lletra de Berto Romero. Tanmateix, l'estil dels Strombers es va consolidar a partir de Que ruli (2005), l'àlbum d'El meu poble, La dansa del sonat i La nit de Sant Joan. Mantenien l'ska com a pal de paller, però ja treien el cap temàtiques populars que acabarien de perfilar l'estil d'una banda que al llarg dels anys va fer homenatges a diferents festes i sons d'arrel. Per exemple, Tocant el cel amb la mà, una cançó de l'àlbum Jrujenjúnjel (2012) dedicada al món casteller, i el videoclip de la qual va comptar amb la col·laboració dels Minyons de Terrassa.

Segurament el disc que millor reflecteix l'esperit dels Strombers sigui Tavernaris (2015), un homenatge a les tavernes, els bars i "a les cambreres i els cambrers que serveixen les nostres copes i que fan que el nostre temps de taverna passi tan de pressa que sempre tinguem ganes de tornar-hi". Aquest disc, més connectat amb grups com Los Fabulosos Cadillacs, afegia amb més determinació la influència llatina, i fins i tot incloïa una versió de Gracias a la vida, de Violeta Parra.

Ferran Gallart també va publicar Gira la lluna. Cançons i contes per anar a dormir (Nanit Editorial, 2021), un llibre il·lustrat per Anna Grimal i inspirat en cançons dels Strombers. També va ser el compositor de l'himne de la Unió Esportiva Castellnou i del Futbol Club Fruitosenc.

stats