Música
Cultura Música 15/02/2023

El padrí de l'electrònica moderna se suma al 30è aniversari del Sónar

Aphex Twin s'incorpora a la programació del festival, que ja té complet el cartell artístic

3 min
Aphex Twin.

BarcelonaUna suggeridora campanya a les xarxes socials ja feia pensar que Aphex Twin seria una de les estrelles de la 30a edició del festival Sónar, que se celebrarà els dies 15, 16 i 17 de juny a Barcelona (Fira Montjuïc) i l'Hospitalet de Llobregat (Fira Gran Via). I, efectivament, el padrí de la música electrònica moderna serà al Sónar dotze anys després de l'última visita al festival: el britànic Richard David James, més conegut com a Aphex Twin, estrenarà un nou espectacle a l'escenari principal del festival la nit del divendres 16 de juny.

L'autor de Come to daddy (1997) i drukQs (2001) és un dels 47 nous noms que s'han incorporat a la programació d'una edició de la qual ja es coneixia més de la meitat dels artistes. Entre les novetats també hi ha HOLO, el nou xou 3D immersiu del suec Eric Prydz; la rapera britànica Little Simz (una de les sensacions del Primavera Sound 2022), i el productor sud-africà Black Coffee. També hi serà Bad Gyal, que fa uns dies va omplir el Palau Sant Jordi. Aquesta vegada l'artista del Maresme desplegarà el seu espectacle al Sónar de Nit; fins ara Bad Gyal només havia actuat al Sónar de Dia (el 2017 al petit escenari XS i el 2019 al més gran Village).

Samantha Hudson.
Cakes Da Killa.

La gran festa nocturna

La celebració del trentè aniversari del festival tindrà un caràcter especialment hedonista en la programació nocturna, en què a Richie Hawtin, Bicep i Amelie Lens s'afegeixen artistes com Alizzz (amb un set de DJ dissenyat especialment per al festival), Angel Molina, Cakes Da Killa, Chloé Ciallet i Russell Haswell. També passaran pel Sónar de Nit Samantha Hudson i La Zowi.

Pel que fa a la graella diürna, inclou sessions especials de Laurent Garnier, The Blessed Madonna i directes d'Oneohtrix Point Never, Marina Herlop i Phran, entre d'altres. Una de les novetats del Sónar de Dia serà la disposició dels espais, amb noves zones de ball i una nova àrea de restauració més àmplia.

Cinema fet amb intel·ligència artificial

Dins de les activitats de dia hi haurà una nova edició del Sónar+D, plenament integrada en la programació del festival. Aquest any els eixos temàtics tindran a veure amb els efectes de la intel·ligència artificial en l'art i la societat, i l'emergència climàtica com a inspiració dels creadors. Hi haurà xerrades de Kate Darling, experta en ètica robòtica i investigadora de l'Institut de Tecnologia de Massachusetts (MIT), de l'artista i biòloga noruega Jana Winderen, i dels responsables de l'estudi creatiu Universal Everything.

El desplegament performatiu del Sónar+D, el més avantguardista del festival, tindrà protagonistes com Daito Manabe i Kode9, que hi presentaran espectacles amb molta càrrega tecnològica i visual; el pianista Carles Viarnès i l'artista visual Alba G. Corral, que hi estrenaran una nova col·laboració, i altres noms com Nosaj Thing i Tupac Martir.

Com és habitual, el Sónar s'escamparà per la ciutat amb les propostes del SónarExtra, que inclou una intervenció artística al Pavelló Mies van der Rohe; el +RAIN Film Fest, el festival de cinema organitzat per la Universitat Pompeu Fabra (UPF) al Campus Nord (14 de juny) amb obres realitzades íntegrament amb intel·ligència artificial; i el Simposi Internacional de Paisatge Sonor organitzat per la Universitat de Barcelona (UB), el 13 i 14 de juny. El Sónar també col·labora a l'exposició Digital impact que acollirà el Museu del Disseny de l'abril a l'agost, i el 17 de febrer, aquest divendres, hi haurà una nova trobada entre el pianista Marco Mezquida i una intel·ligència artificial, que ja van col·laborar a L'Auditori dins del Sónar de Tardor del 2021.

Pròxima cita, Lisboa

El Sónar, que manté l'expansió internacional, celebrarà la seva segona edició a Lisboa del 31 de març al 2 d'abril, amb un cartell en què hi ha artistes com Amelie Lens, Anfisa Letyaho, I Hate Models, WhoMadeWho, Mochakk, Max Cooper i Rui Vargas, entre altres.

stats