Cultura 16/06/2015

Òpera, dansa i flamenc conflueixen 'En un cuartito los cuatro' a la Muntaner

L'espectacle rememora els concerts de saló dels anys 20 i 30 a Madrid i Andalusia, on un senyoret invitava a casa seva a un bailaor o un músic

Efe
2 min
'En un cuartito los cuatro'

BarcelonaÒpera, dansa i flamenc conflueixen en l'obra 'En un cuartito los cuatro', que presenta la Sala Muntaner del 17 al 28 de juny, concebuda com un petit espectacle que rememora els concerts de saló dels anys 20 i 30 a Madrid i Andalusia, on un senyoret invitava a casa seva a un bailaor o un músic perquè toqués.

En l'espectacle, dirigit per Carlos Murias, hi apareixen un pianista (Manuel Ruiz), una cantant lírica (María Viñas), una ballarina de flamenc (La Chamela) i el propi Murias tocant les castanyoles, "en una obra que rememora l'ambient de llavors i que és com un repàs de la música espanyola". Concebut com quadres que es representen "sense successió ni continuïtat", amb cançons que sempre són d'amor, que "és el que mou la societat i el món", l'obra és "més un recital que un concert, amb la diferència que hi ha una dramatització dels moments, i en passar d'un quadre a un altre", assegura Murias.

Ha destacat que en l'obra, "molt visual i dramàtica, amb punts surrealistes i fins i tot amb tocs d'humor", la cantant lírica no només canta peces de sarsuela sinó que també balla, i la bailaora també canta i balla música que no és flamenca, "com un artifici en el qual les coses no són com les veiem sinó com les sentim", un efecte que també es produïa a l'Espanya dels anys 30". Puntualitza que "és un recital atípic que s'articula a partir de sonates de Doménico Scarlatti, interpretades amb les castanyoles, i que arriba fins al ball de la seguidilla, passant per les dramàtiques melodies de Joaquin Nin, Pablo Luna, Manuel de Falla, Joaquín Rodrigo, o García Lorca".

Per a la bailaora La Chamela, l'espectacle ha estat una cosa nova en la seva carrera, per la manera d'interpretar i perquè "encara que no ballo clàssic, la música m'inspira per ballar aquestes coses, que m'han costat molta feina, però que han estat un descobriment".

stats